PUBLICITÉ

Baby: denk aan heupluxatie!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 19/02/2016 - 14h16
-A +A

Iedereen dacht dat heupluxatie bij pasgeboren baby’s de wereld uit was. De aandoening is met een eenvoudig onderzoek op te sporen, al meteen bij de geboorte tot de leeftijd waarop het kind begint te lopen. Toch luiden kinderartsen nu de alarmbel. Almaar meer kinderen vallen bij de screening blijkbaar door de mazen van het net, en dat kan heel zware gevolgen hebben. Enkele praktische tips voor de ouders.

PUB

Wat is een heupluxatie?

Een heupluxatie is een afwijking in de ontwikkeling van de heup tijdens de zwangerschap (dysplasie), waardoor de heup onstabiel wordt en er een abnormaal grote beweeglijkheid is tussen het bekken en het dijbeen. De heupkop bevindt zich buiten de heupkom of kan (gedeeltelijk of volledig) uit de heupkom schieten. Normaal moet de heup volledig stabiel zijn. Omdat het probleem in de baarmoeder ontstaat, spreekt men van congenitale of aangeboren heupluxatie.

Heupluxatie: alles speelt zich af vóór de derde maand

De diagnose van heupluxatie moet zo vroeg mogelijk gesteld worden, idealiter meteen bij de geboorte of voor het einde van de eerste levensmaand, maar zeker voor de derde maand. Huisartsen en kinderartsen moeten extra alert zijn bij elk onderzoek van de baby tussen de geboorte en de leeftijd dat het begint te lopen.

Dr. Alain Bocquet, kinderarts en lid van de ’Association Française de Pédiatrie Ambulatoire’*: «Bij een vroeg opgespoorde heupluxatie is de behandeling heel simpel en is er een volledig herstel. Maar als de luxatie laattijdig wordt ontdekt - en dat gebeurt nu almaar vaker als de kinderen al lopen - is een zware, lange en ingewikkelde behandeling nodig en is er geen perfecte genezing te garanderen. Er is dan een hoog risico op blijvende problemen (chirurgische ingrepen, manken, een heupprothese met 20 of 30 jaar). In 2010 was dat het geval bij 8,4 op de 100.000 kinderen».

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 19/02/2016 - 14h16

Op basis van een interview met dr. Alain Bocquet, kinderarts in Besançon, lid van de ’Association Française de Pédiatrie Ambulatoire’ en medeauteur van ‘Luxations congénitales de la hanche. Dépistage clinique et échographique’ onder de leiding van R. Kohler en Ch. Morin. Uitgeverij Sauramps 2015;194p.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gewrichtsvliesontsteking onder de loep Gepubliceerd op 27/05/2015 - 11h25

Transiënte synovitis of gewrichtsvliesontsteking is een onschuldige ziekte, ook al zijn de symptomen indrukwekkend. Wat pijnstiller en rust volstaan meestal om uw kind weer fris en monter te krijgen. Geen reden om u ongerust te maken, maar u moet wel...

Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen? Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje. Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hyg...

Meer artikels