PUBLICITÉ

Baarmoederhalskanker: voorlichting is belangrijk

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00
-A +A

Baarmoederhalskanker is op wereldschaal de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen onder de 45 en is de derde belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, na borst- en longkanker.

PUB

Elke twee minuten sterft er ergens in de wereld een vrouw aan baarmoederhalskanker. In België overlijdt er nog altijd één vrouw per dag aan deze ziekte, ondanks het belangrijke effect van de opsporingsprogramma's. Gelukkig zijn er door de preventie, de diagnose en de behandeling van baarmoederhalskanker belangrijke vorderingen geboekt, zoals het ontwikkelen en op de markt brengen van een vaccin. Maar wat voor ziekte is het eigenlijk?

De baarmoederhals: een natuurlijke barrière

De baarmoederhals is het smalle en buisvormige deel van de baarmoeder. Ze eindigt in de vagina met een kleine opening, waardoor menstruatiebloed naar buiten kan vloeien. De baarmoederhals doet dienst als een soort barrière en ze belet dat er infecties tot in de baarmoeder binnendringen. Tijdens de zwangerschap is de baarmoederhals gesloten en helpt ze op die manier de foetus in de baarmoeder te houden. Als het kind klaar is om geboren te worden wordt de baarmoederhals wijder om de doorgang te bevorderen.

Baarmoederhalskanker: welk HPV?

Er is sprake van baarmoederhalskanker als de cellen in de binnenwand van de baarmoederhals abnormaal worden en zich op een ongecontroleerde manier beginnen te vermeerderen.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV), een sterk verspreid virus. Er bestaan een honderdtal types van dit virus. Het merendeel ervan vormt weliswaar maar een laag risico. De meeste gevallen van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door twee types, het HPV16 en het HPV18 . Beide types zijn goed voor ongeveer 70% van het totale aantal gevallen van baarmoederhalskanker.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00 "Alles wat u moet weten over baarmoederhalskanker", dossier GSK (GlaxoSmithKlein), augustus 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Baarmoederhalskanker: niet passief roken! Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Uit verschillende studies is al gebleken dat er een verband is tussen roken en baarmoederhalskanker. Een nieuwe studie bevestigt die relatie en plakt er ook een cijfer op. Actief roken verdrievoudigt namelijk het risico op dit soort kanker. Passief r...

Genitale wratten herkennen, behandelen en voorkomen Gepubliceerd op 04/02/2014 - 13h18

Condylomata acuminata, ook genitale wratten genoemd, worden veroorzaakt door bepaalde vormen van het humane papillomavirus (HPV). Hoewel in de meeste gevallen vrij onschuldig, moeten deze wratten goed behandeld en opgevolgd worden. Ze zijn inderdaad...

Hebt u genitale wratten? Geüpdatet op 03/01/2012 - 14h56

Genitale wratten , ook wel condylomen of ‘vijgwratten’ genoemd, komen vrij vaak voor bij seksueel actieve mensen. Over het algemeen zijn ze goedaardig, maar oncomfortabel en zeer besmettelijk. Daarom moeten ze ook snel behandeld worden.

Gekantelde baarmoeder: wat is het, wat zijn de gevolgen! Geüpdatet op 09/12/2013 - 09h05

Hebt u van uw arts te horen gekregen dat u een gekantelde baarmoeder hebt? Misschien bent u geschrokken, maar er is echt geen reden tot bezorgdheid. Het is een anatomische bijzonderheid, maar geen ziekte. Op enkele uitzonderingen na brengt een gekant...

Meer artikels