PUBLICITÉ

Baarmoederhalskanker: vaccin in aantocht

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/10/2006 - 00h00
-A +A

Het tweede vaccin tegen kanker werd zopas goedgekeurd voor de Europese markt. Het vaccin, Gardasil®, is aangewezen in de strijd tegen baarmoederhalskanker, de tweede oorzaak van mortaliteit door kanker (na borstkanker) bij vrouwen tussen 15 en 44 jaar oud.

PUB

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus

Baarmoederhalskanker is te wijten aan een virus van de familie van de papillomavirussen (HPV of human papilloma virus). Elk jaar wordt deze kanker vastgesteld bij 550 Belgen en meer dan 150 overlijden er aan. Maar naast kanker en pre-cancereuze letsels aan de baarmoederhals, is het virus ook verantwoordelijk voor kankerletsels ter hoogte van de schaamlippen en de vagina en ook voor genitale wratten. In Europa alleen al zijn honderdduizenden vrouwen het slachtoffer van die aandoeningen.

Het is een feit dat papillomavirussen erg vaak voorkomen. Men schat de 70% van de seksueel actieve vrouwen tijdens hun leven blootgesteld worden aan de virussen, meestal tijdens de adolescentie of iets later. Gelukkig krijgen niet al die vrouwen
kanker.

De opsporing van papillomavirussen

Tot vandaag is er maar een manier om baarmoederhalskanker op te sporen en dat is het regelmatig laten nemen van een uitstrijkje. Als het resultaat afwijkend is, wordt een HPV-test uitgevoerd om na te gaan of er al dan niet sprake was van een papillomavirus. Daarna volgen analyses en moet strikt gecontroleerd worden of de letsels evolueren naar pre-cancereuze letsels. Als dat het geval is, is een chirurgische ingreep noodzakelijk om de letsels te verwijderen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/10/2006 - 00h00 Perscommuniqué van Sanofi Pasteur MSD, 22 september 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Papillomavirus: vragen en antwoorden Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h26

Wat moet je weten over baarmoederhalskanker en het papillomavirus ? Hoe groot is het risico op besmetting? Hoe kan je je beschermen en hoe kan het virus opgespoord worden? Hoe ziet de behandeling van precancereuze letsels er uit?

Meer artikels