PUBLICITÉ

Baarmoederhalskanker: preventie is mogelijk

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 15/11/2001 - 00h00
-A +A

Hoewel de frequentie van baarmoederhalskanker (of cervixcarcinoom) gedaald is, zou ze nog meer kunnen dalen als er regelmatig een baarmoederhalsuitstrijkje wordt afgenomen bij vrouwen met een actief seksueel leven.

PUB

De beste preventie bestaat er inderdaad in zich vanaf de leeftijd van 20 jaar regelmatig te laten volgen met een jaarlijks gynaecologisch onderzoek en een baarmoederhalsuitstrijkje om de 2 of 3 jaar.Baarmoederhalskanker is een frequent voorkomende kanker die jaarlijks wereldwijd ongeveer 500.000 vrouwen treft. Baarmoederhalskanker komt zelden voor vóór de leeftijd van 30 jaar; de incidentie is maximaal tussen de leeftijd van 50 en 70 jaar. Dankzij screening met uitstrijkjes is de incidentie van baarmoederhalskanker in de ontwikkelde landen duidelijk verminderd en is de mortaliteit (of sterfte) door baarmoederhalskanker de laatste 30 jaar met meer dan 60% gedaald.

Wat is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardige tumor die zich ontwikkelt vanuit cellen van de baarmoederhals (of cervix uteri); de tumor is gelokaliseerd in de vagina en kan dus gemakkelijk gynaecologisch kan worden onderzocht. In de meeste gevallen worden de letsels gediagnosticeerd met behulp van een uitstrijkje, als er nog geen symptomen zijn. Men spreekt dan van dysplasie of precancereuze letsels, waarbij het weefsel zich zeer snel hernieuwt (een kanker wordt gekenmerkt door een ongecontroleerde en onophoudelijke hernieuwing van de cellen). De diagnose wordt veel minder vaak gesteld naar aanleiding van symptomen zoals bloedverlies buiten de regels (metrorragieën).

De risicofactoren zijn bekend

De laatste jaren heeft men ontdekt dat baarmoederhalskanker meestal te wijten is aan een infectie door het humane papillomavirus (HPV), een virus dat seksueel wordt overgedragen. Er werden screeningtests ontwikkeld, maar deze zijn nog te duur om het uitstrijkje te vervangen. Het HPV kan dysplasie van de baarmoederhals veroorzaken, maar die dysplasie geneest in alle gevallen als de letsels goed worden gevolgd en behandeld. Andere factoren die baarmoederhalskanker in de hand kunnen werken, zijn roken, seksuele betrekkingen op jonge leeftijd en frequente verandering van partner.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 15/11/2001 - 00h00 Impact Quotidien. N° 1162. 04/02/1998 Ligue contre le cancer. 26/03/2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Baarmoederhalskanker en baarmoederkanker: het verschil Gepubliceerd op 10/02/2016 - 11h34

Zijn kanker van de baarmoederhals en kanker van het baarmoederslijmvlies of baarmoederkanker twee duidelijk te onderscheiden vormen van kanker ? Wat zijn de respectieve symptomen? Hebben ze verschillende oorzaken? En hebben ze dezelfde prognose? We z...

Meer artikels