PUBLICITÉ

Baarmoederhalskanker en baarmoederkanker: het verschil

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2016 - 11h34
-A +A

Zijn kanker van de baarmoederhals en kanker van het baarmoederslijmvlies of baarmoederkanker twee duidelijk te onderscheiden vormen van kanker? Wat zijn de respectieve symptomen? Hebben ze verschillende oorzaken? En hebben ze dezelfde prognose? We zetten de puntjes op de i over baarmoederkanker en baarmoederhalskanker.

PUB

Enkele kenmerken van kanker van de baarmoederhals en kanker van de baarmoeder

Baarmoederkanker, ook wel kanker van het baarmoederslijmvlies genoemd, ontstaat in het baarmoederslijmvlies, dat is het slijmvlies dat de binnenwand van de baarmoeder bedekt. Baarmoederhalskanker daarentegen ontstaat in de baarmoederhals. Beide vormen van kanker hebben ook duidelijk verschillende oorzaken (zie verder).
Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij relatief jonge vrouwen, baarmoederkanker treft vooral vrouwen in de menopauze (tussen 60 en 70 jaar).
Baarmoederkanker heeft goede vooruitzichten op herstel, terwijl baarmoederhalskanker nog al te vaak een dodelijke afloop heeft. Het is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Baarmoederhalskanker en baarmoederkanker: duidelijk verschillende oorzaken

Baarmoederhalskanker wordt meestal veroorzaakt door een genitale infectie, vooral dan door het papillomavirus (HPV). In het gros van de gevallen is het HPV-virus latent aanwezig in het lichaam, maar wordt het door het immuunsysteem onderdrukt. Bij sommige vrouwen kan het virus echter kankercellen in de wand van de baarmoederhals voortbrengen, vaak jaren na de oorspronkelijke besmetting met het HPV-virus.
Het HPV-virus is seksueel overdraagbaar. Veelvuldig wisselen van partner, een vroegtijdig begin van het seksuele leven en onveilig vrijen zijn allemaal risicofactoren. Andere risicofactoren zijn infecties veroorzaakt door andere seksueel overdraagbare aandoeningen, een verzwakt afweersysteem en roken.

De oorzaken van baarmoederkanker zijn nog altijd niet bekend, maar vermoed wordt dat oestrogenen een rol spelen en dat de invloed van oestrogeen een belangrijke risicofactor vormt.
Baarmoederkanker komt bijvoorbeeld meer voor bij vrouwen die een verhoogd oestrogeengehalte hebben of die langdurig zijn blootgesteld aan dit hormoon. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met vrouwen die al vrij vroeg hun maandstonden hebben gekregen en bij vrouwen die pas laat in de menopauze komen of een hormonale substitutietherapie volgen. Andere risicofactoren van baarmoederkanker zijn een onregelmatige eisprong, tumoren van de eileiders waarbij oestrogenen vrijkomen, een behandeling op basis van tamoxifeen, erfelijke aanleg, obesitas en diabetes.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/02/2016 - 11h34

Larousse médical ; Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Centre Duke, uitgeverij Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels