PUBLICITÉ

Baarmoederhalskanker: altijd een uitstrijkje laten nemen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/03/2012 - 10h14
-A +A

Enkele jaren geleden is er een vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt gebracht. Dat feit heeft in de media heel wat aandacht gekregen. In die mate zelfs dat een ander en onmisbaar element van preventie in de schaduw is komen te staan...

PUB

Vaccin of niet, altijd een uitstrijkje laten nemen

Is het vaccin tegen het papillomavirus dat nu op de markt is doeltreffend? Is het veilig? Moet het verplicht worden voor alle jonge meisjes? Moet het terugbetaald worden ongeacht de leeftijd? Moeten ook jongens er toegang toe krijgen?

Het vaccin heeft sinds het gelanceerd werd al heel wat inkt doen vloeien. Het vooruitzicht dat baarmoederhalskanker de wereld uit zou geholpen worden of het aantal gevallen op zijn minst drastisch zou verminderen klinkt in ieder geval als muziek in de oren. Baarmoederhalskanker is namelijk ondanks de wetenschappelijke vooruitgang nog altijd een van de meest gevreesde kankers bij vrouwen.

Het is nog iets te vroeg om te kunnen zeggen of de verwachtingen ook uitkomen, ook al zijn de eerste gegevens bemoedigend. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat het uitstrijkje van cruciaal belang blijft, vaccin of niet.

 

Uitstrijkje vergroot kansen op genezing

Het zou jammer zijn als de informatie over het vaccin tegen baarmoederhalskanker zou doen vergeten dat alle vrouwen over een uiterst nuttig werktuig tegen baarmoederhalskanker beschikken, en dat is het uitstrijkje. Bij dit heel simpele onderzoek worden met een klein borsteltje wat cellen uit de baarmoederhals gehaald. Die worden dan onderzocht op eventuele afwijkingen die zouden kunnen evolueren tot kanker. Momenteel wordt aangeraden om - als het laatste uitstrijkje negatief was - om de twee jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dankzij deze regelmatige controle stijgen de kansen op genezing bij een eventueel vastgestelde kanker aanzienlijk. Volgens een Zweedse studie die bij meer dan duizend vrouwen werd uitgevoerd, bedraagt de genezingskans 92% als de kanker via een uitstrijkje is vastgesteld. Dat cijfer daalt naar 66% als de kanker aan de hand van symptomen wordt opgespoord en dus niet via een simpel routineonderzoek met een uitstrijkje. Meer dan 75% van de vrouwen die tijdens het onderzoek aan baarmoederhalskanker overleden, hadden vooraf geen uitstrijkje laten nemen.

Ook met het vaccin tegen het papillomavirus blijft een uitstrijkje dus noodzakelijk. Het vaccin is inderdaad doeltreffend, maar niet voor alle vormen van het virus en dus ook niet voor alle vormen van baarmoederhalskanker. Het vaccin is dus niet honderd procent veilig, en dat kan van het uitstrijkje niet worden gezegd. De doeltreffendheid ervan tegen kanker ligt wetenschappelijk onomstotelijk vast en er is geen enkel risico aan verbonden.

Het vaccin tegen baarmoederhalskanker is een uitstekende zaak en de discussie is boeiend om te volgen. Maar trek toch ook minstens 10 minuutjes uit om bij uw gynaecoloog langs te gaan...

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/03/2012 - 10h14
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels