Baarmoederfibromen: moeten ze worden verwijderd en hoe?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/01/2014 - 17h16
-A +A

PUB

Verwijderen van fibromen

Zelfs al zijn er geen intracavitaire fibromen - die komen het meest voor - dan kan toch nog voor een chirurgische ingreep worden gekozen, een zogenaamde endometrectomie.
Daarbij wordt via hysteroscopie het baarmoederslijmvlies 2/3 mm diep weggebrand.

Ook de techniek van de zogeheten embolisatie, al meer dan tien jaar geleden op punt gezet door Professor Ravina, levert goede resultaten op, maar dan wel in heel specifieke gevallen.
Het is een radiologische, niet-chirurgische techniek, waarbij de bloedvaten die de fibroom voeden, worden afgekneld. De ingreep is wel heel delicaat en wordt weinig gebruikt.

In heel extreme gevallen tot slotte, als alle andere technieken niet hebben geholpen, kan men als laatste oplossing een totale hysterectomie overwegen (verwijderen van de baarmoeder).

Tegenwoordig is de vraag hierbij of men de eierstokken al dan niet mag laten zitten.
Sommige experts raden aan om ze ook te verwijderen en zo het risico op eierstokkanker uit te sluiten. Andere raden het eerder af, omdat het wegnemen van de eierstokken, zelfs na de menopauze, kan leiden tot libidoverlies, een depressie, verminderde tonus, aanzienlijke gewichtstoename, enz.

We moeten hier nog een laatste ingreep vermelden, en wel de myomectomie.
Deze is bedoeld voor jonge vrouwen van 30-35 jaar die last hebben van veel fibromen en bij wie men de baarmoeder niet wil weghalen om hen de mogelijkheid om zwanger te worden niet te ontnemen. Bij deze ingreep worden de fibromen één per één weggenomen via de traditionele chirurgie (openen van de baarmoeder).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/03/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/01/2014 - 17h16

Sources : www.docteurdavidelia.com

Bekijk dit artikel
PUB