PUBLICITÉ

Avocado's en sport

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Denis Riché op 13/12/2005 - 00h00
-A +A

"Dat komt niet op mijn bord: veel te vet!". Zo reageren de meeste sporters als ze het woord 'avocado' horen vallen. Hoe jammer!

PUB

Enkele "vetlessen"

De avocado bevat inderdaad ongeveer 20 % vet. Maar het gaat vooral om oleïnezuur, hetzelfde essentiële vetzuur waaraan olijfolie zijn beschermend effect dankt op hart en bloedvaten. Bovendien bevat de vrucht ook lecithine, een essentiële voedingsstof. Ze speelt namelijk een rol bij de organisatie van het handelingscentrum in de hersenen en de zenuwprikkeloverdracht in de spieren. Da's heel belangrijk voor sporters! Verder regelt ze ook mee het cholesterolgehalte in het bloed: ze verlaagt het als het te hoog is en omgekeerd.

Voor en na de inspanning

Atleten doen er dan ook goed aan om deze vrucht op te nemen in hun voedingspatroon. Ze mogen ze zeker verorberen vóór de inspanning, want de avocado is vezelarm. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen vóór een marathon, want dan zijn alle producten te mijden die het maagslijmvlies irriteren. Na de inspanning geeft zijn hoge mineralengehalte (kalium, calcium, magnesium) hem een sterk alkaliniserend vermogen, waardoor hij actief zure afvalstoffen kan helpen te neutraliseren. Ander voordeel: de avocado bevat bactericide stoffen en draagt op zijn manier bij tot de bescherming van onze vaak door training geteisterde darmflora. Bovendien kan hij bogen op verschillende voedingsrecords. Zo is hij de kampioen van de vitamine E, en daarvan is bekend dat ze kanker en hart- en vaatziekten helpt te voorkomen. Hij bevat ook veel luteïne, die onder meer in het netvlies zit en bijdraagt tot de preventie van cataract. En ook inzake glutathion is hij nog altijd koploper. Glutathion is een zwavelverbinding die essentieel is voor de ontgiftende werking van de lever. Tot slot scoort hij het best qua bètasitosterol-gehalte. Deze molecule behoort tot de familie van de fytosterolen, met andere woorden: plantaardige stoffen die bepaalde gelijkenissen vertonen met steroïde hormonen en daardoor een rol kunnen spelen bij de stofwisseling. Zo is gebleken dat bètasitosterol de overtollige cholesterol verlaagt en vooral de hormonale veranderingen afremt die prostaatkanker veroorzaken. Maar de avocado heeft nog andere kwaliteiten die kankerspecialisten zullen interesseren. Onder meer zijn opmerkelijke gehalte aan D-mannoheptulose. Deze molecule vertraagt het metabolisme van de kankercellen en remt dus hun groei af. Ook hier verpulvert de avocado alle records!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Denis Riché op 13/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Wat weet u over vitamine D? Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h44

Er is veel te doen om vitamine D . Wat is er zo bijzonder aan? Wat moeten we weten over de eigenschappen en de werking ervan in ons lichaam? We nemen deze allesbehalve gewone vitamine onder de loep…

Meer artikels