Onderzoeken wijst op het verband tussen autisme enerzijds en een laag geboortegewicht en of prematuriteit anderzijds.
Om voorlopig nog onbekende redenen is dat verband niet hetzelfde bij jongens dan bij meisjes.

Een link tussen autisme en geboortegewicht
Autisme komt voor bij ongeveer 25 op de 10.000 mensen en 3 à 4 keer vaker bij jongens dan bij meisjes, vermoedelijk al vanaf de geboorte.
Autisme komt meestal tot uiting rond de leeftijd van één à twee jaar, al zal het waarschijnlijk al van bij de geboorte aanwezig zijn.
De aandoening gaat gepaard met een communicatiestoornis en een contactstoornis, maar autisme is nog altijd grotendeels een mysterieuze ziekte. Er zou sprake zijn van een genetische oorzaak, maar ook op dat vlak heerst er nog onduidelijkheid.
Recente onderzoeken wijst op het verband tussen autisme en een laag geboortegewicht en of een vroeggeboorte. Die factoren zouden het risico op de aandoening verdubbelen.
Autisme: meisjes versus jongens
Het verhoogde risico is niet hetzelfde bij jongens als bij meisjes. Autisme komt in het algemeen vaker voor bij jongens dan bij meisjes, maar het risico dat jongetjes lopen met een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kilo) is dubbel zo groot, terwijl het bij meisjes met een pluimgewicht drie keer zo groot is.
Het ziet er naar uit dat de invloed van het geboortegewicht en de prematuriteit verschilt al naargelang het kind alleen aan autisme lijdt of ook met andere stoornissen kampt.
Het onderzoek biedt evenwel geen verklaring voor het verband tussen enerzijds een laag geboortegewicht en vroeggeboorte en een verhoogd risico op autisme anderzijds.
Maar een laag geboortegewicht en prematuriteit wijzen in elk geval op een minder goede ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Rest de vraag of de verstoorde groei van de foetus voor neurologische problemen zorgt of de neurologische stoornis voor een laag geboortegewicht.
D Schendel et T K Bhasin, Pediatrics, juni 2008. Lampi, KM et al., The Journal of pediatrics. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22677565# J Pediatr. 2012 Nov;161(5):830-6. doi: 10.1016/j.jpeds.2012.04.058. Epub 2012 Jun 5.