PUBLICITÉ

Autisme, geboortegewicht en vroeggeboorte

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2014 - 16h45
-A +A

Onderzoeken wijst op het verband tussen autisme enerzijds en een laag geboortegewicht en of prematuriteit anderzijds.

Om voorlopig nog onbekende redenen is dat verband niet hetzelfde bij jongens dan bij meisjes.

PUB

Een link tussen autisme en geboortegewicht

Autisme komt voor bij ongeveer 25 op de 10.000 mensen en 3 à 4 keer vaker bij jongens dan bij meisjes, vermoedelijk al vanaf de geboorte.

Autisme komt meestal tot uiting rond de leeftijd van één à twee jaar, al zal het waarschijnlijk al van bij de geboorte aanwezig zijn.

De aandoening gaat gepaard met een communicatiestoornis en een contactstoornis, maar autisme is nog altijd grotendeels een mysterieuze ziekte. Er zou sprake zijn van een genetische oorzaak, maar ook op dat vlak heerst er nog onduidelijkheid.

Recente onderzoeken wijst op het verband tussen autisme en een laag geboortegewicht en of een vroeggeboorte. Die factoren zouden het risico op de aandoening verdubbelen.

Autisme: meisjes versus jongens

Het verhoogde risico is niet hetzelfde bij jongens als bij meisjes. Autisme komt in het algemeen vaker voor bij jongens dan bij meisjes, maar het risico dat jongetjes lopen met een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kilo) is dubbel zo groot, terwijl het bij meisjes met een pluimgewicht drie keer zo groot is.

Het ziet er naar uit dat de invloed van het geboortegewicht en de prematuriteit verschilt al naargelang het kind alleen aan autisme lijdt of ook met andere stoornissen kampt.

Het onderzoek biedt evenwel geen verklaring voor het verband tussen enerzijds een laag geboortegewicht en vroeggeboorte en een verhoogd risico op autisme anderzijds.

Maar een laag geboortegewicht en prematuriteit wijzen in elk geval op een minder goede ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Rest de vraag of de verstoorde groei van de foetus voor neurologische problemen zorgt of de neurologische stoornis voor een laag geboortegewicht.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 17/06/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2014 - 16h45

D Schendel et T K Bhasin, Pediatrics, juni 2008. Lampi, KM et al., The Journal of pediatrics. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22677565# J Pediatr. 2012 Nov;161(5):830-6. doi: 10.1016/j.jpeds.2012.04.058. Epub 2012 Jun 5.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bevordert televisiekijken autisme? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Sinds een tiental jaren is er een opvallende stijging in het aantal diagnoses van autisme . Amerikaanse onderzoekers zochten naar een verklaring voor die toename van het aantal gevallen en gingen na of het kon te maken hebben met het groeiende aanbod...

Autisme: nieuwe inzichten in de rol van genetische factoren Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Het wordt steeds duidelijker dat genetische factoren een rol spelen bij autisme. Dat werd weliswaar al sterk vermoed, maar was nog nooit onweerlegbaar bewezen. Onlangs werden twee genen op het X-chromosoom opgespoord in twee verschillende families wa...

Meer artikels