PUBLICITÉ

Autisme: een proefproject om de aanpak te verbeteren

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/04/2014 - 13h51
-A +A

In België lijdt naar schatting een op de honderdvijftig mensen aan autisme. Op deze Werelddag Autisme is nu de start van een proefproject aangekondigd. De bedoeling ervan is om beter tegemoet te komen aan de concrete eisen van ouders met autistische kinderen. 

PUB

Betere terugbetaling van logopedie voor autisten?

Het RIZIV heeft in overleg met de experts en de patiëntenverenigingen beslist om logopediesessies aan te bieden aan jonge patiënten die er momenteel geen krijgen. Daarnaast wil het ook sessies voor ouderlijke begeleiding voorzien die focussen op de communicatie met de jeugdige autist.

Het proefproject voorziet een budget voor twee sessies per week: één sessie voor ouderlijke begeleiding en één sessie voor het kind zelf. Er wordt ook geld vrijgemaakt voor de opleiding van logopedisten die de patiënten zullen begeleiden.

 

Op basis van de evaluatie van dit proefproject zullen later dan de terugbetalingsmodaliteiten voor jonge autisten worden vastgelegd.

 

Behandeling en begeleiding verbeteren

Het project komt er na een gesprek tussen Laurette Onkelinckx en de ouders van autistische kinderen. Die hadden erop gewezen dat België een grote achterstand heeft op het vlak van behandeling van autisme. Er zijn onder meer te weinig gespecialiseerde instellingen en ook de begeleiding laat te wensen over.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/04/2014 - 13h51

Communiqué de presse du SPF santé publique. Infor-autisme.be.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bevordert televisiekijken autisme? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Sinds een tiental jaren is er een opvallende stijging in het aantal diagnoses van autisme . Amerikaanse onderzoekers zochten naar een verklaring voor die toename van het aantal gevallen en gingen na of het kon te maken hebben met het groeiende aanbod...

Autisme: nieuwe inzichten in de rol van genetische factoren Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Het wordt steeds duidelijker dat genetische factoren een rol spelen bij autisme. Dat werd weliswaar al sterk vermoed, maar was nog nooit onweerlegbaar bewezen. Onlangs werden twee genen op het X-chromosoom opgespoord in twee verschillende families wa...

Autisme, geboortegewicht en vroeggeboorte Gepubliceerd op 24/02/2014 - 16h45

Onderzoeken wijst op het verband tussen autisme enerzijds en een laag geboortegewicht en of prematuriteit anderzijds. Om voorlopig nog onbekende redenen is dat verband niet hetzelfde bij jongens dan bij meisjes.

Planeet Autisme Geüpdatet op 20/07/2004 - 00h00

Ze hebben geen idee van onze kijk op de dingen. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe zij de wereld zien. Wie zijn deze aardbewoners die op het eerste zicht functioneren zoals u en ik? Een bezoek aan planeet Autisme.

Meer artikels