PUBLICITÉ

Atopische dermatitis, eczeem bij het kind: welke signalen, wat doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2017 - 13h54
-A +A

Naar schatting 10 tot 15 % van alle Belgische kinderen heeft atopische dermatitis of eczeem. De frequentie van deze huidziekte is fors gestegen. Hoe is ze te herkennen en te behandelen?

PUB

De frequentie van atopische dermatitis is in tien jaar tijd verdubbeld. Sommige wetenschappers verklaren die flinke stijging met de zogenaamde "hygiënistische" theorie. Vaccins, antibiotica en de verbeterde hygiëne zijn stuk voor stuk een grote vooruitgang die kinderen beschermt tegen tal van infectieziekten.

Anderzijds zouden ze wel hun immuunsysteem verminderen, waardoor ze meer risico lopen op allergieën. Ook nieuwe allergenen en luchtvervuiling werken trouwens allergieën in de hand.

Voorbestemdheid van atopische dermatitis

Eczeem treft vooral kinderen uit een erfelijk belast (voorbestemd) gezin.

Zo loopt een kind van wie één ouder allergisch is, 50% risico om zelf atopische dermatitis te krijgen. Zijn beide ouders of twee andere gezinsleden (één ouder en één broer of zus) allergisch, dan is dat zelfs 80%. Zonder genetische voorbestemdheid bedraagt het risico 5%.

Vanaf drie maanden

Eczeem verschijnt meestal rond twee à drie maanden, "piekt" tijdens het eerste levensjaar en neemt weer af rond twee à drie jaar. Toch hebben sommige kinderen op hun zesde of zevende of zelfs nog later nog altijd eczeemplekken.

In de regel verdwijnt 80 % van alle eczeem echter rond twee à drie jaar. De jonge patiënt houdt er wel een droge huid aan over die jeukt bij transpiratie, geen wol verdraagt en gevoelig is voor irritatiefactoren.

Welke symptomen voor atopische dermatitis?

Baby's hebben meestal eczeemplekken op hoofdhuid, gezicht (voorhoofd en wangen), hals, billetjes, armen en benen. Als de plekken kleiner worden, verschijnen ze meestal in de knie- en de elleboogplooien. Eczeem verloopt in opstoten. Die kunnen spontaan zijn of uitgelokt worden door tandgroei of spijsverteringsstoornissen. Elke opstoot verloopt in drie fasen:

  • De patiënt krijgt jeuk, zijn huid wordt rood en er ontstaan minuscule blaasjes met een korrelig uitzicht.
  • De blaasjes worden groter, en de patiënt begint eraan te krabben, waardoor ze openbarsten en er vocht uit komt.
  • Er vormen zich korsten, die enkele dagen later afvallen. Belangrijk: een babyhuid is altijd droog, ook buiten de opstoten.

De behandeling van eczeem

Eczeem is ongeneeslijk. Wel is het mogelijk om het aantal opstoten en de intensiteit ervan te verminderen en de klachten te verlichten. De behandeling omvat meestal crèmes op basis van cortisone (dermocorticoïden) en maatregelen om huiduitdroging te vermijden. De hoeveelheid crème of zalf moet altijd afgebouwd worden, en de patiënt moet elke week het aantal gebruikte tubes noteren.

Eventueel kunnen lauwe (maximum 35°C) en ontsmettende baden voorgesteld worden, maar dan alleen als de toestand verergert. Nadien moet de huid zorgvuldig afgespoeld worden en gedroogd worden met een haardroger. Voor het overige verdient wassen met een overvette zeep de voorkeur. Buiten de opstoten worden huidverzachters en vochtinbrengende producten voorgeschreven.

Er moeten ook een aantal hygiëneregels nageleefd worden:

  • Gebruik een luchtbevochtiger in alle vertrekken en zeker in de slaapkamer van de baby.
  • Laat uw baby geen wollen kleding dragen.
  • Vermijd transpiratie.
  • Verdelg huismijten.
  • Verwijder veertjes en haren.

Er bestaat niet echt een doeltreffend preventiemiddel tegen eczeem of atopische dermatitis. Wel wordt in risicogezinnen aangeraden om de baby borstvoeding of hypoallergene babymelk te geven en pas vanaf de vijfde maand te beginnen met voedseldiversificatie.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 30/08/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2017 - 13h54

Société Française de Dermatologie, consensusconferentie, januari 2005.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Atopisch eczeem: adviezen voor ouders Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h52

Atopische dermatitis of atopisch eczeem is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. De frequentie in de westerse landen is bovendien aanzienlijk gestegen. Wat doen we met een kind met atopisch eczeem ? Welke adviezen kunnen we de ouders geven...

Meer artikels