PUBLICITÉ

Atopisch eczeem: te voorkomen door de huid te hydrateren?

Gepubliceerd door Kathleen Mentrop, gezondheidsjournaliste op 23/11/2015 - 12h12
-A +A

Een verzachtend middel aanbrengen is het sluitstuk van de onderhoudsbehandeling van atopisch eczeem. Onlangs heeft een studie aangetoond dat het dagelijks hydrateren van de huid vanaf de geboorte het ontstaan van deze chronische ontstekingsziekte van de huid kan voorkomen. Een woordje uitleg.

PUB

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem of atopische dermatitis is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Typisch voor deze ziekte is dat de huid overgevoelig reageert op stoffen of prikkels uit de omgeving. De ziekte evolueert met opstoten: in die fases is de huid droog en verschijnen er rode plekken die makkelijk ontsteken. De ziekte ontwikkelt zich meestal op een al bestaand allergisch terrein. Zo krijgt 25 tot 40% van de kinderen die in hun familie antecedenten hebben van ziektes met een allergische component (atopisch eczeem, astma of allergische rinitis) in het eerste levensjaar atopisch eczeem.

Atopisch eczeem is een probleem van de huidbuffer

Bij gezonde mensen speelt de huid de rol van buffer. Ze houdt allerlei stoffen uit de omgeving tegen, zoals allergene stoffen. Bij patiënten met atopisch eczeem kan de huid die beschermende rol niet meer vervullen. Ze laat te veel vocht verdampen, waardoor ze droog wordt en minuscule barstjes gaat vertonen. Allergene en irriterende stoffen kunnen zo in de huid dringen en een ontstekingsreactie uitlokken. Het dagelijks aanbrengen van een verzachtend middel is een centraal element in de behandeling van atopisch eczeem, omdat de huid zo gehydrateerd wordt en minder doorlaatbaar wordt. Die gewoonte is van cruciaal belang om de opstoten te verminderen en de tijd tussen twee opstoten te vergroten.

Gepubliceerd door Kathleen Mentrop, gezondheidsjournaliste op 23/11/2015 - 12h12

Dr. Vincent Bernier, kinderdermatoloog in het CHC van Luik. Simpson, E.L. et al.. J Allergy Clin Immunol. 2014. Lapeere, H., Minerva. 2015. Fondation pour la dermatite atopique. http://www.fondation-dermatite-atopique.org  

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Atopisch eczeem: adviezen voor ouders Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h52

Atopische dermatitis of atopisch eczeem is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. De frequentie in de westerse landen is bovendien aanzienlijk gestegen. Wat doen we met een kind met atopisch eczeem ? Welke adviezen kunnen we de ouders geven...

Misschien is het wel eczeem? Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h47

Eczeem , vandaag vaker atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die veel voorkomt bij kleine kinderen, maar soms wordt ze pas op volwassen leeftijd vastgesteld. Hoe herkent u ze?

Meer artikels