PUBLICITÉ

Atopisch eczeem: adviezen voor ouders

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2017 - 13h52
-A +A

Atopische dermatitis of atopisch eczeem is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. De frequentie in de westerse landen is bovendien aanzienlijk gestegen.

Wat doen we met een kind met atopisch eczeem? Welke adviezen kunnen we de ouders geven?

PUB

Wat is in enkele woorden samengevat atopisch eczeem?

Atopische dermatitis, ook atopisch eczeem genoemd, is een chronische ontstekingsziekte van de huid, die wordt gekenmerkt door eczeem, jeuk en een droge huid.

Zij komt vooral voor bij zuigelingen vanaf 3 maanden, maar soms ook bij tieners en volwassenen. Kinderen die er last van hebben worden er soms 's nachts wakker van en houden vervolgens het hele gezin wakker.

Het atopisch eczeem ontwikkelt zich binnen een specifiek terrein: een familale voorgeschiedenis van astma, hooikoorts of eczema. Binnen dit kader ontketenen allergenen die in de omgeving aanwezig zijn en in contact komen met de huid, een eczemareactie.

Goed om te weten: de meerderheid van de gevallen van atopische dermatitis verdwijnen tijdens de kinderjaren (50% voor de 5 jaar), maar bij 10 à 15% van de patiënten blijft het eczeem voortduren tot de volwassen leeftijd.

Wat is de beste raad voor ouders met een kind dat aan atopisch eczeem lijdt?

Er bestaan behandelingen, maar die nemen de oorzaak van de ziekte niet weg. Ze verlichten alleen zeer sterk de opstoten. Naast die behandelingen zijn dit enkele essentiële adviezen die de ouders moeten opvolgen:

Allereerst moet alles wat de huid nog droger maakt, vermeden worden:

 • Geen te warme en te lange baden.
  Leidingwater droogt de huid uit. Om de kinderen te wassen, gebruikt u dus liever methoden die het contact met water verminderen. Het beste is een douche van 5 minuten, waarbij het water wordt uitgedraaid tijdens het inzepen.
  Voor de ouders die echt aan een bad houden, raden we aan om het te beperken tot 10 of 15 minuten en een vloeibare waterverzachter in het water te doen om de hardheid ervan te verminderen. Het water mag ook niet te warm zijn: hoogstens 32 à 34°C (behalve voor pasgeborenen).
   
 • Te vermijden bij het wassen
  Gebruik geen zeep, maar een heel zacht aangepast reinigingsproduct. (overvette zeep of overvette gel). Vraag raad aan uw apotheker.
  Gebruik geen katoen op het gezicht, want dat irriteert.
  Was het kind niet met een washandje (irritant), gebruik uw handen.
  Dep het kind droog, want droogwrijven activeert de jeuk.
 • Kleren
  Kleed het kind niet te zwaar (om zweet te vermijden) en kleed het ook niet met kleren die wol of synthetisch bevatten, want zij verdragen deze materialen niet.
  Ze moeten katoenen kledij dragen.
 • Leefruimte, slaapkamer
  Verwarm de vertrekken niet te veel en zeker niet de slaapkamer.
  is de lucht in de slaapkamer te droog, gebruik dan een luchtbevochtiger.
 • Sport en vrije tijd
  Het zwembad mag, maar het kind moet zich douchen en vervolgens moet een verzachtend middel op zijn huid worden aangebracht. Preventief kunnen ook crèmes worden gebruikt die een afscheiding met het water vormen.
  Sport is geen probleem zolang het kind niet overmatig zweet. Het kind moet na de inspanning altijd onder de douche en direct een verzachtend middel aanbrengen tegen de jeuk.
  De zee: geen probleem (behalve bij vochtafscheidende letsels, die zouden prikken). Het is aangeraden om het kind telkens het in de zee is geweest af te spelen, omdat het zout samentrekkingen veroorzaakt.

Ander essentieel advies voor de huidverzorging van atopische kinderen, is hydratatie. Dit moet minstens een keer per dag gebeuren met een crème van goede kwaliteit en specifiek voor hen bedoeld. Er bestaan tal van producten op de markt. Als uw arts geen voorkeur uitspreekt, vraag dan raad aan uw apotheker.

Moeten deze kinderen een specifiek dieet volgen?

Als er gevallen van atopie bij de ouders bestaan, dan zal de kinderarts aanraden om het eten van de meest allergene voedingsmiddelen uit te stellen (koemelk en zuivel in het bijzonder). Aan de andere kant mogen ouders hun kind dat aan atopie lijdt, niet op eigen initiatief op dieet zetten. Dit houdt een risico in op ondervoeding en... het is totaal nutteloos. Als een voedingsallergie inderdaad aan de bron van het eczeem ligt, dan wordt deze voedingsstof opgespoord via een allergietest. Op basis van de resultaten wordt dan het dieet aangepast.

Houden vaccinaties risico's in bij atopische kinderen? 

Nee, integendeel: ze moeten normaal worden ingeënt.
Eén vaccin mocht vroeger niet, namelijk tegen pokken, maar dat bestaat niet meer

Vaccinaties verhogen het risico op atopische dermatitis niet en moeten absoluut worden uitgevoerd, want de kinderen mogen de betreffende ziektes in geen geval oplopen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 25/01/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2017 - 13h52
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel eczeem? Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h47

Eczeem , vandaag vaker atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die veel voorkomt bij kleine kinderen, maar soms wordt ze pas op volwassen leeftijd vastgesteld. Hoe herkent u ze?

Meer artikels