PUBLICITÉ

Astmapatiënten: verwaarloos uw behandeling van astma niet!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/11/2009 - 00h00
-A +A

Een recente Britse studie toont aan dat astmapatiënten de voorschriften die hen gegeven worden voor de behandeling van hun astma, niet altijd stipt volgen. De gevolgen van een dergelijke houding kunnen nochtans ernstig zijn.

PUB

Behandeling van astma: 45% volgt zijn behandeling niet stipt


Artsen zijn al een hele poos van mening dat de behandelingen van astma niet regelmatig genoeg opgevolgd worden door de mensen aan wie ze worden voorgeschreven. Een recent onderzoek heeft dit vermoeden bevestigd. Door middel van bloedproeven en door de controle van het aantal voorschriften dat werd ingevuld en opgevraagd, konden de onderzoekers zich een concreet beeld vormen van de medicijnen die astmapatiënten effectief innemen. Benieuwd naar het resultaat? Uiteindelijk blijkt dat 45% van de patiënten hun orale behandeling tegen astma niet innemen zoals hun arts het hen heeft voorgeschreven. En 65% van diezelfde patiënten nam ook de medicijnen bestemd voor orale inhalatie niet zoals voorgeschreven! Toch hadden alle patiënten aanvankelijk verklaard dat ze al hun medicijnen tegen astma ingenomen hadden zoals de arts het hen had voorgeschreven.

Waarom worden behandelingen van astma niet opgevolgd zoals het hoort?


Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich niet houden aan de voorschriften voor de behandeling van hun astma. Men spreekt in dit verband van 'non-compliance' of therapieontrouw. Een eerste reden is het feit dat astmapatiënten zich niet altijd bewust zijn van de ernst van hun ziekte. Ze hebben af en toe een astma-aanval, maar beseffen niet altijd dat hun ziekte chronisch is. Er zijn ook patiënten die niet begrijpen dat ze dagelijks hun medicijnen moeten nemen. Ze denken dat het niet nodig is omdat ze slechts om de drie weken of om de twee maanden een astma-aanval krijgen! Tot slot, hebben medicijnen tegen astma, zoals andere geneesmiddelen trouwens, soms onaangename bijwerkingen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/11/2009 - 00h00 Gamble, J., American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, november 2009. Met dank aan Martine Spitaels, verantwoordelijke van de dienst Respiratoire aandoeningen bij de Franstalige Stichting voor Respiratoire Gezondheidszorg (FARES, Fonds des Affections RESpiratoires, www.fares.be)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma: eet meer fruit en groenten! Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Misschien worden fruit en groenten wel dé medicijnen van dit begin van de eeuw... Na opmerkelijke resultaten met betrekking tot de preventie van kanker zijn er nu aanwijzingen dat deze producten ook doeltreffend zijn ter preventie van astma .

Astma: doe een beroep op uw huisarts! Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h29

We zitten midden in het allergieseizoen. Het is dus ook de periode van de astma -aanvallen, die vaak geassocieerd worden met seizoensallergieën, maar die zich ook het hele jaar kunnen voordoen. Wat is de rol van uw huisarts in de strijd tegen astma ?...

Het allergieseizoen is aangebroken: laat u testen op astma! Gepubliceerd op 20/04/2017 - 15h16

Na een rustige winter, hebben de allergie patiënten er alweer een grote voorraad papieren zakdoeken moeten bijhalen. Het is lente en er hangt opnieuw veel stuifmeel in de lucht! Maak van de gelegenheid gebruik om u te laten testen op astma en om een...

Meer artikels