Het seizoen van de pollen is erg ongunstig voor mensen met astma. Maar er is nog een andere weersomstandigheid die in verband wordt gebracht met aanvallen van astma: onweer. Astmalijders krijgen daarom ook de raad om zo min mogelijk naar buiten te gaan als het bliksemt of dondert...

Het is algemeen bekend dat de periodes waarin de planten stuifmeel vormen allergieën van de luchtwegen kunnen veroorzaken of die verergeren. Maar er is nog een ander klimatologisch kenmerk dat voor allergische patiënten en meer bepaald voor astmalijders risico's inhoudt, en dat is onweer.
Onweer veroorzaakt een stroom van astma-aanvallen
In verschillende steden zijn trouwens heuse "epidemieën" van astma-aanvallen vastgesteld die optraden tijdens een onweer. Dat was onder meer het geval in Londen en Birmingham in Groot-Brittannië, in Napels in Italië, in Melbourne en Wagga Wagga in Australië.
In juni 1944 werden in het zuiden van Groot-Brittannië bijvoorbeeld 100 opnames op de dienst spoedgevallen genoteerd, toen in die regio hevige onweders uitbraken. En in 1997 meldden zich in Australië in soortgelijke omstandigheden 215 mensen op spoedgevallen voor astma-aanvallen!
Op te merken is dat het bij de astma-aanvallen die bij onweer zijn geregistreerd niet enkel om astmalijders ging. In veel gevallen ging het om een eerste aanval van astma.
Uiterst fijne allergene stofdeeltjes
De link tussen astma en onweer is in het verleden al herhaaldelijk bestudeerd. Uit de studies blijkt dat de specifieke omstandigheden van een onweer - wind, daling van de temperatuur - de ophoping van allergieën veroorzakende pollen aan de grond (en dus in de buurt van onze longen...) bevordert. Daar komt nog bij dat de hevige regen ervoor zorgt dat de stuifmeelkorreltjes openbarsten en hun inhoud vrijkomt. Die korreltjes bevatten extreem fijne allergene deeltjes die gemakkelijker en dieper in onze longen binnendringen, met ernstigere astma-aanvallen als gevolg.
Een praktische tip: bent u astmalijders, blijft dan bij onweer liever binnen. Op die manier mijdt u een massaal contact met de allergene stoffen.