Er zijn ongeveer één miljoen astmapatiënten in België.
In de overgrote meerderheid van de gevallen is de oorzaak allergisch.
Hoe astma te herkennen?
Wat zijn de typische symptomen van de ziekte?

Astma en allergieën: waarover praten we?
Vandaag kampt naar schatting bijna 20 % van de bevolking met luchtweg-, voedsel- of huidallergieën (astma, rinitis, voedselallergie, eczeem).
Er bestaan twee soorten luchtwegallergieën:
- Allergieën van de bovenste luchtwegen
Het gaat hier vooral om rinitis (ook hooikoorts genoemd), maar ook om angina (keelontsteking) zonder koorts.
- Allergieën van de onderste luchtwegen
In de eerste plaats astma, maar ook laryngitis (strottenhoofdontsteking) en tracheïtis (luchtpijpontsteking).
Wat zijn de symptomen van astma?
Bij astma hebben de bronchiolen, de kleine bronchiën die diep gelegen zijn in de longen en voor de zuurstoftoevoer zorgen naar het bloed, de neiging om samen te trekken en zich te sluiten. Deze obstructie veroorzaakt een ontsteking die gepaard gaat met typische symptomen en verloopt via min of meer intense en min of meer frequente aanvallen:
- piepende adem,
- moeite met inademen, maar vooral met uitademen,
- hoest,
- fluimen (slijm dat geproduceerd wordt door de longen, om de allergenen te elimineren),
- beangstigende kortademigheid.
Beklemming
Die piepende adem en ademnood gaan gepaard met een verontrustend gevoel van beklemming en ademnood. Een zware astma-aanval en een niet-behandelde noodsituatie kunnen dodelijk zijn. Vandaag eist astma wereldwijd 180.000 dodelijke slachtoffers…
Uitputting
Hoest en kortademigheid zijn ook uitputtende symptomen. Kinderen met astma die dagen aan een stuk dag en nacht hoesten en moeite hebben om normaal te ademen, raken op de duur vermoeid, wat te zien is aan de wallen onder hun ogen.
Bovendien zijn de typische astmasymptomen even lastig om mee om te gaan voor de familiale omgeving, medeleerlingen, collega’s op het werk…
Verergerende en uitlokkende factoren
Deze symptomen worden bevorderd door de aanwezigheid van allergenen (pollen, dierenharen, huisstofmijten…), lichamelijke inspanningen (vandaar het belang om geleidelijk op te warmen of zelfs een preventieve behandeling te volgen), koorts, bepaalde weersomstandigheden en luchtvervuiling. Zo verhogen koude lucht, mist en onweer het risico op astma-aanvallen. Omgekeerd helpt het regelmatig en rustig inademen van gematigde en gezonde lucht om de symptomen te verlichten.
AFPRAL. ameli.fr, asthme et allergies, http://asthme-allergies.org/ - www.lesouffle.org.