PUBLICITÉ

Astma: wat als antibiotica een aanval zouden verminderen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/07/2006 - 00h00
-A +A

Hoewel astma goed kan worden behandeld met basisgeneesmiddelen, kunnen er zich toch astma-aanvallen voordoen. Een preliminaire studie suggereert dat bepaalde antibiotica zelfs in afwezigheid van een infectie de symptomen van een astma-aanval kunnen verlichten.

PUB

Welke behandeling tegen astma-aanvallen?

Vandaag is astma een behandelbare ziekte. Er zijn grofweg twee behandelingstypes die kunnen gecombineerd worden: een bronchodilatator, waarmee de astma-aanval kan worden verlicht, en een basisbehandeling inhalatiecorticoïden), om te vermijden dat de aanvallen terugkeren. Zelfs als de behandeling trouw wordt gevolgd, kunnen er toch aanvallen optreden. Artsen spreken dan van een zogenaamde exacerbatie. Verschillende factoren kunnen hun terugkeer bevorderen: van allergenen tot vervuiling of stress. Maar een van de meest voorkomende oorzaken is het optreden van een infectie. Bij jonge kinderen wordt een infectie door bepaalde virussen in verband gebracht met symptomen zoals een piepende ademhaling. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bronchiolitis. Dit fenomeen kan zich ook bij volwassenen voordoen.

Wanneer de ontstekingssymptomen snel zichtbaar zijn, vormt het voorschrijven van antibiotica geen enkel probleem. Maar als er geen tekenen van infectie zijn, wordt algemeen aanbevolen geen antibiotica te gebruiken.
Maar als de hypothese dat een astma-exacerbatie kan worden veroorzaakt door een infectie klopt, kan men zich afvragen of het voorschrijven van antibiotica zonder zichtbare infectie niet zou kunnen helpen om de symptomen van een aanval doeltreffender aan te pakken.

Sommige antibiotica verlichten de symptomen van een aanval

De effecten van een behandeling met antibiotica werden getest bij 278 volwassenen met een exacerbatie van hun astma sedert minder dan 24 uur.
Naast hun gebruikelijke behandeling kreeg de helft van hen antibiotica (telithromycine, dagelijkse orale inname) en de helft een placebo. De zelfbeoordeling van de symptomen op een schaal van 0 tot 7 (gedurende vier dagen) is duidelijk in het voordeel van de antibiotica. De astmasymptomen waren namelijk sterker verminderd bij de behandelde groep.

Dit resultaat is bijzonder interessant, maar volgens de auteurs moet het worden bevestigd door andere ernstige studies en is het veel te vroeg om eruit te besluiten dat men systematisch antibiotica moet voorschrijven bij een exacerbatie van astma.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/07/2006 - 00h00 New England Journal of Medicine, p, 354: 1589-1600 en 1632-1634, 13 april 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma: doe een beroep op uw huisarts! Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h29

We zitten midden in het allergieseizoen. Het is dus ook de periode van de astma -aanvallen, die vaak geassocieerd worden met seizoensallergieën, maar die zich ook het hele jaar kunnen voordoen. Wat is de rol van uw huisarts in de strijd tegen astma ?...

Zwaar astma: een dringend probleem in heel Europa Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Uit een studie van de EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) blijkt dat de symptomen van zwaar astma een grote impact hebben op patiënten, hun gezin, zorgverleners en de samenleving in het algemeen. De EFA roe...

MIROIR Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

MIROIR is een studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door het INRA bij de Belgische bevolking en door Artsenkrant bij de artsen. De studie werd gesponsord door AstraZeneca, één van de wereldleiders wat betreft de behandeling van astma.

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Meer artikels