PUBLICITÉ

Astma: praktische tips om te leren leven met astma

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2017 - 11h00
-A +A

Wat zijn de basisregels om goed te kunnen leven met astma ?

Leefhygiëne, aanpassing van de woonomgeving, lichamelijke activiteiten, de voorgeschreven behandeling strikt opvolgen enz.

Met deze tips zal uw leven met astma aangenamer worden en zult u minder blootstaan aan allergene stoffen.

 

PUB

Hoe een astma-aanval vermijden ?

Wist u dat er in West-Europa elk uur één mens sterft aan de gevolgen van astma ? In België is astma de meest voorkomende chronische kinderziekte. Zo’n 8 tot 10% van de kinderen en jongeren onder de 18 lijden eraan. Bij de volwassenen is dat 6 tot 7%.

Astma-aanvallen moeten absoluut worden behandeld, ze vermijden is nog beter. Daarom bestaat er voor astmalijders, bovenop de behandeling van een aanval, een basisbehandeling. Die moet het aantal aanvallen verminderen. De medicatie moet systematisch worden ingenomen, elke dag, ook als er geen symptomen zijn.

Daarnaast kan er ook ingespeeld worden op tal van factoren om aanvallen te voorkomen :

 • Identificeer de factoren die de aanvallen uitlokken om ze beter de baas te kunnen of ze zelfs te voorkomen. Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt moeten bijvoorbeeld stof mijden, de woning luchten, geschikt beddengoed kiezen enz. Mensen die allergisch zijn voor pollen blijven dan weer beter binnen tijdens piekperiodes van stuifmeel. Factoren die de luchtwegen irriteren zoals tabak en andere toxische stoffen moeten worden verbannen.
 • Neem in bepaalde risicosituaties een preventief middel in, zoals een snel en kort werkend bronchiënverwijdende middel voor het sporten.
 • Identificeer de eerste signalen van een aanval en behandel die zo snel mogelijk. Zorg dus dat u altijd uw medicatie tegen een aanval op zak hebt.
 • Evalueer de toestand van uw ademhaling bij een verergering van de symptomen en neem indien nodig contact op met uw arts.

 

12 tips om uw omgeving optimaal aan te passen

 • Er wordt niet gerookt in huis of in de woonruimtes.
  Lucht alle kamers (buiten de pieken van luchtvervuiling) minstens 20 minuten per dag, als het kan ’s avonds en ‘s ochtends.
 • Ga vocht tegen.
 • Ga ook stof tegen : gebruik een natte doek en een stofzuiger met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air).
 • Mijd tapijten, overgordijnen, stoffen zetels, behangpapier enz.
 • Gebruik geen kamergeurders.
 • Gebruik bij een allergie voor huisstofmijt allergeendichte hoezen en oorkussens.
 • Geen dekbedden met eendendons of pluimen.
 • Maak om de 3 maanden de luchtroosters schoon.
 • Laat elk jaar de waterketel nakijken.
 • Geen huisdieren in huis.
 • Als u nieuwe meubels koopt, monteer ze dan buiten en laat ze even luchten als het meubels van spaanplaten zijn. Spaanplaten geven namelijk irriterende vluchtige organische stoffen af (VOS). Maar dat geldt ook voor alle soorten lijm, vernis, huishoudproducten enz.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 26/04/2013 - 18h05 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/05/2017 - 11h00

Association Asthme & Allergie, http://astma-allergies.org/. La fondation du Souffle contre les maladies respiratoires, www.lesouffle.org.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma: opgelet voor schimmels! Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Welke van de volgende drie allergenen zouden astma bij volwassenen verergeren: pollen, kattenhaar of schimmels?

Het allergieseizoen is aangebroken: laat u testen op astma! Gepubliceerd op 20/04/2017 - 15h16

Na een rustige winter, hebben de allergie patiënten er alweer een grote voorraad papieren zakdoeken moeten bijhalen. Het is lente en er hangt opnieuw veel stuifmeel in de lucht! Maak van de gelegenheid gebruik om u te laten testen op astma en om een...

Astma: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

Er zijn ongeveer één miljoen astmapatiënten in België. In de overgrote meerderheid van de gevallen is de oorzaak allergisch. Hoe astma te herkennen? Wat zijn de typische symptomen van de ziekte?

Astmalijders: blijf binnen bij onweer! Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Het seizoen van de pollen is erg ongunstig voor mensen met astma. Maar er is nog een andere weersomstandigheid die in verband wordt gebracht met aanvallen van astma: onweer. Astmalijders krijgen daarom ook de raad om zo min mogelijk naar buiten te ga...

Meer artikels