PUBLICITÉ

Astma: opgelet voor schimmels!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 24/09/2002 - 00h00
-A +A

Welke van de volgende drie allergenen zouden astma bij volwassenen verergeren: pollen, kattenhaar of schimmels?

PUB

Meer dan 1.130 astmapatiënten van 20 tot 44 jaar werden onderzocht om na te gaan of er een verband bestaat tussen de ernst van het astma en de overgevoeligheid voor een allergeen zoals schimmels, pollen, stuifmeel of kattenhaar.

  • De helft van de patiënten leed aan een licht astma.
  • Bijna 30% leed aan een ernstig astma.
  • De overige 30% leed aan een ernstig astma met astma-aanvallen en chronische aantasting van de longfunctie.
De auteurs stellen vast dat de kans op ernstig astma tweemaal hoger is bij de patiënten die overgevoelig zijn voor schimmels. Er werd geen verband vastgesteld tussen de ernst van het astma en de overgevoeligheid voor pollen of kattenhaar.

Geografische verschillen

Ernstig astma vertoont geografische verschillen:

  • Ernstig astma komt minder vaak voor in het zuiden en het centrum van Frankrijk (resp. 15% en 17%), waaronder België en Frankrijk.
  • De incidentie van ernstig astma in Groot-Brittannië en Ierland bedraagt 21%.
  • De incidentie bedraagt 28% in Australië en Nieuw-Zeeland en is het hoogst in Portland (Verenigde Staten).

Twee praktische tips

Verlucht de kamers van uw woning zeer regelmatig. Eigenlijk zou u dat elke dag moeten doen, ook in de winter. Zet deuren en vensters wijdopen, zodat de lucht goed kan circuleren. Neem uw medicatie zorgvuldig in, zeker in de seizoenen dat de microscopische schimmels woekeren in de vorm van sporen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 24/09/2002 - 00h00 Mahmoud Zureik et al., Sensitisation to airborne moulds and severity of asthma: cross sectional study from European Community respiratory health survey. British Medical Journal, 325: 411, 24 augustus 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astmalijders: blijf binnen bij onweer! Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Het seizoen van de pollen is erg ongunstig voor mensen met astma. Maar er is nog een andere weersomstandigheid die in verband wordt gebracht met aanvallen van astma: onweer. Astmalijders krijgen daarom ook de raad om zo min mogelijk naar buiten te ga...

Zwaar astma: een dringend probleem in heel Europa Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Uit een studie van de EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) blijkt dat de symptomen van zwaar astma een grote impact hebben op patiënten, hun gezin, zorgverleners en de samenleving in het algemeen. De EFA roe...

Meer artikels