PUBLICITÉ

Astma: opgelet voor een te lage of te hoge dosis geneesmiddelen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/05/2005 - 00h00
-A +A

Er bestaan vandaag inhalatoren met afzetting in de longen, die de meeste astmapatiënten kunnen verlichten. Heel wat patiënten gebruiken ze echter niet op de juiste manier. Met als gevolg dat ze het geneesmiddel binnenkrijgen in een te lage of te hoge dosis, wat de doeltreffendheid van de behandeling kan schaden.

PUB

50 % meer

Meer dan 300 miljoen mensen lijden aan astma; dat is 5 % van de wereldbevolking. In België gaat het om 14 % van de kinderen en 8 % van de volwassenen. En de cijfers stijgen nog voortdurend. Om de tien jaar komen er 50 % astmapatiënten bij! Oorzaak: de veranderde leefgewoonten en omgeving, de toegenomen luchtvervuiling, de gestegen blootstelling aan en gevoeligheid voor allergenen en de constante verzwakking van het afweersysteem.

Typische aanvallen

Astma is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door overgevoeligheid van de luchtwegen. Die trekken samen, als reactie op verschillende prikkels. De patiënt is kortademig, heeft een piepende adem of krijgt geregeld hoestbuien waarbij hij soms slijm moet opgeven. Astma gaat gepaard met aanvallen. Die treden vaak op 's nachts of 's ochtends, en de ernst ervan kan zeer sterk uiteenlopen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/05/2005 - 00h00 "3 mei 2005 - Wereldastmadag: astmapatiënten vaak in problemen door slecht gebruik inhalatoren", persbericht Astma- en Allergiekoepel, 3 mei 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

Er zijn ongeveer één miljoen astmapatiënten in België. In de overgrote meerderheid van de gevallen is de oorzaak allergisch. Hoe astma te herkennen? Wat zijn de typische symptomen van de ziekte?

Astmalijders: blijf binnen bij onweer! Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Het seizoen van de pollen is erg ongunstig voor mensen met astma. Maar er is nog een andere weersomstandigheid die in verband wordt gebracht met aanvallen van astma: onweer. Astmalijders krijgen daarom ook de raad om zo min mogelijk naar buiten te ga...

MIROIR Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

MIROIR is een studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door het INRA bij de Belgische bevolking en door Artsenkrant bij de artsen. De studie werd gesponsord door AstraZeneca, één van de wereldleiders wat betreft de behandeling van astma.

Inspanningsastma: opgepast! Gepubliceerd op 07/04/2014 - 12h29

Sommige mensen beginnen te hoesten tijdens het sporten, alsof ze allergisch zijn aan inspanningen. Dat klopt echter niet helemaal! Inspanningsastma is een vaak voorkomend probleem waarmee u rekening moet houden als u uw lichamelijke activiteiten wilt...

Meer artikels