Astma: opgelet voor een te lage of te hoge dosis geneesmiddelen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/05/2005 - 00h00
-A +A

PUB

Een beschavingsziekte

80 % van alle astmagevallen worden uitgelokt door een allergie. De meest voorkomende vorm is huisstofallergie. Ook pollen, huisdieren en voeding kunnen allergische reacties veroorzaken. Niet-allergene prikkels zoals het weer, lichamelijke inspanningen of een luchtweginfectie kunnen eveneens een aanval uitlokken. Soms zijn zelfs bepaalde geuren - parfums, detergenten, keukengeuren - de boosdoeners. Overmatige hygiëne en comfort worden steeds meer met de vinger gewezen als oorzaak van de ziekte. Op die manier krijgt ons lichaam immers minder kans om in contact te komen met infecties, waardoor ons immuunsysteem minder vaak geactiveerd wordt. Dat heeft paradoxaal genoeg tot gevolg dat we steeds meer allergische reacties ontwikkelen.

Diagnose, behandeling en nazorg

Ongeveer 800.000 Belgen lijden aan astma, maar wellicht ligt het werkelijke aantal nog veel hoger. Naar schatting slechts 40 % van alle patiënten raadpleegt immers hun arts. Bovendien is de diagnose geen makkie. Toch zijn er hoopgevende nieuwe methoden, zoals meting van de stikstofoxideconcentratie (NO) in de uitgeademde lucht. De strijd tegen astma is dan ook in de eerste plaats gebaseerd op een nauwkeurige diagnose, een correcte behandeling en een goede nazorg.

Ook al is astma nog altijd niet te genezen, toch kan 95 % van de patiënten daadwerkelijk geholpen worden met geneesmiddelen die via een inhalator rechtstreeks doordringen in de longen. Helaas inhaleren veel patiënten vaak niet diep genoeg, zodat de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert. Daardoor nemen ze nodeloos hun toevlucht tot zwaardere geneesmiddelen, in de hoop hun symptomen te verlichten. Gelukkig zijn er dankzij de technologische vooruitgang vandaag toestellen verkrijgbaar die een correcte inhalatie waarborgen. Praat erover met uw arts.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/05/2005 - 00h00 "3 mei 2005 - Wereldastmadag: astmapatiënten vaak in problemen door slecht gebruik inhalatoren", persbericht Astma- en Allergiekoepel, 3 mei 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB