PUBLICITÉ

Astma en botverlies: is er een verband?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 16/10/2001 - 00h00
-A +A

Het is algemeen bekend dat corticoïden botverlies veroorzaken; anderzijds worden corticoïden ook gebruikt bij de behandeling van astma. Wat de orale vormen betreft, is het risico bekend, maar het risico van inhalatiecorticoïden was nog niet bekend.

PUB

Herinnering en definitie

Astma is een chronische ziekte van de bronchi (luchtpijpen) die wordt gekenmerkt door ontstekingsverschijnselen en overgevoeligheid voor allergenen (stuifmeel, schimmels, dierenharen, huisstofmijten, enz.), irriterende stoffen (tabaksrook, luchtvervuiling, industriële scheikundige stoffen) en micro-organismen (bacteriën, virussen, parasieten, enz.). Astma is een frequente ziekte die voorkomt bij 5 tot 10% van de kinderen en iets minder bij volwassenen. Er bestaat ongetwijfeld een familiale aanleg (atopie); allergie en overgevoeligheid van de luchtpijpen hebben een genetische oorsprong.In de meeste gevallen wordt astma met twee geneesmiddelen behandeld: een ontstekingsremmend (of anti-inflammatoir) geneesmiddel (over het algemeen een inhalatiecorticoïd) en een bronchodilatator, een geneesmiddel dat inwerkt op de contractie van de luchtpijpen.Preparaten op basis van corticoïden verbeteren de controle van chronisch astma. Studies naar hun effect op de botmineralisatie hebben niet tot doel de huidige aanbevelingen op de helling te zetten, maar we willen precies de risico's evalueren als er al risico's zijn, teneinde deze te bestrijden, de patiënten te verwittigen en preventieve maatregelen te nemen.

Reëel botverlies!

Nieuwe studies tonen aan dat inhalatiecorticoïden licht botverlies teweegbrengen. Ze kunnen de kans op osteoporose en breuken (of fracturen) dus verhogen. Een recente studie werd uitgevoerd bij 109 vrouwen van 18 tot 45 jaar, die gedurende 3 jaar werden gevolgd. In tegenstelling tot kinderen (bij kinderen veroorzaken corticoïden enkel een tijdelijke groeivertraging zonder langetermijneffect op de botdensiteit), vertonen volwassenen botverlies. Het botverlies is weliswaar gering, maar toch verontrustend aangezien het dosisafhankelijk is en sommige inhalatiecorticoïden in hoge dosis worden voorgeschreven.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 16/10/2001 - 00h00 http://vandenbroucke.fgov.be/T-010327bis.htm
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de ast...

Vragen over rhinitis Geüpdatet op 28/05/2002 - 00h00

Hooikoorts en astma zijn vaak de uitdrukking van een allergie. Hoe kunnen we evolutie van de ene ziekte naar de andere voorkomen? Welke behandelingen bestaan er voor volwassenen en kinderen? Het antwoord van een kinderpneumoloog en allergoloog, Dr. E...

Minder cafeïne voor minder osteoporose Geüpdatet op 10/11/2001 - 00h00

Uit de resultaten van een Amerikaanse studie blijkt dat een hoge cafeïneconsumptie het botverlies bij vrouwen met een bepaalde genetische afwijking verhoogt.

Astma: een winnende combinatie Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Inhalatiecorticoïden zijn zeer doeltreffend en verlagen bovendien de kans op ziekenhuisopname bij astmapatiënten. Het wordt dan ook aanbevolen een kortwerkende bronchodilatator te combineren met een corticoïd dat op langere termijn werkt.

Meer artikels