PUBLICITÉ

Astma en allergische rinitis: dezelfde strijd!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/05/2007 - 00h00
-A +A

Uit een recent onderzoek dat begin 2007 in België werd uitgevoerd, blijkt dat meer dan 70% van de astmapatiënten ooit last gehad heeft van allergische rinitis. Daarom is het belangrijk dat de eventuele aanwezigheid van beide ziekten zo snel mogelijk vastgesteld wordt, zodat de negatieve impact ervan op de levenskwaliteit van de patiënten tot een minimum herleid kan worden.

PUB

Van de 700.000 astmapatiënten die ons land telt, zijn er bijna 500.000 die eveneens lijden aan allergische rinitis. Welnu, er is wetenschappelijk bewezen dat de invloed van allergische rinitis op astma niet mag onderschat worden. De volgende cijfers kwamen aan het licht na een onderzoek dat in België uitgevoerd werd en waarbij nagegaan werd in welke mate astma en allergische rinitis een beperking van de lichamelijke
geschiktheid tot gevolg kunnen hebben. 58% van de patiënten die lijden aan astma én allergische rinitis ondervindt nadelige effecten tijdens het beroepsleven, 64% ervaart hinder tijdens maatschappelijke activiteiten en 67% ondervindt moeilijkheden tijdens het sporten.

Zo snel mogelijk opsporen

Het feit dat astma en rinitis zo dikwijls samen optreden, ligt vaak aan de interactie tussen de neus (bovenste luchtwegen) en de bronchiën (onderste luchtwegen). Astma en allergische rinitis zijn twee aspecten van ontsteking en hypergevoeligheid van het ademhalingsstelsel. Wie lijdt aan allergische rinitis, heeft bovendien meer kans op een astma-aanval. 83% van de astmapatiënten die behandeld worden, heeft nog een crisisbehandeling nodig. Volgens de ARIA-aanbevelingen, die in 2006 door internationale experten gepubliceerd werden onder bescherming van de Wereldgezondheidsorganisatie, is het aangewezen allergische rinitis op te sporen bij elke astmapatiënt en vice versa. Zo kunnen de twee ziekten samen aangepakt en behandeld worden. De bovenste en onderste luchtwegen worden dan gelijktijdig behandeld.

Dubbel doelwit

De behandeling van allergische rinitis zal niet alleen een positief effect hebben op een lopende of verstopte neus, maar zal in elk geval ook de symptomen van astma verlichten. Het is belangrijk de astmasymptomen goed onder controle te houden en geneesmiddelen te verkiezen die doeltreffend zijn tegen zowel astma als allergische rinitis. Volgens het onderzoek dat begin dit jaar in België werd uitgevoerd, is slechts 23% van de astmapatiënten er zeker van dat er een verband bestaat tussen astma en allergische rinitis, zonder echter te beseffen dat allergische rinitis hun astma nog kan verergeren. Slechts 12% van de astmapatiënten zou hiervan op de hoogte zijn.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/05/2007 - 00h00 Persmededeling "Tranende ogen, een lopende neus en ademhalingsproblemen: welk is het verband?", MSD, 26 april 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is uw neusspray nog terugbetaald? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 09h51

Onlangs heeft de FOD Volksgezondheid laten weten dat bepaalde neussprays niet langer terugbetaald worden. Ze zullen voortaan dus vrij in de handel te koop zijn. Mensen die zo’n neusspray willen, hoeven dan ook niet eerst langs de dokter te gaan om ee...

Meer artikels