PUBLICITÉ

Astma door gastro-oesofageale reflux?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/01/2017 - 12h35
-A +A

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

PUB

Maagzuur en astma

We weten reeds lang dat er een verband bestaat tussen het terugvloeien van maagzuur en astma-aanvallen. Dit verband is gemakkelijk te verklaren. In het begin van de vertering wordt het voedsel in de maag opgelost door het maagzuur. Maagzuur is in feite niets anders dan zoutzuur. De spijsbal valt de wand van de maag niet aan, want deze is beschermd. Normaal kan de spijsbal niet terug in de slokdarm geraken daar er zich tussen de slokdarm en de maag een sfincter bevindt, de cardia.

Bij GOR vloeit het maagzuur wel terug naar de slokdarm. Het maagzuur verbrandt de wand van de slokdarm, maar kan ook overlopen in de luchtwegen. De chronologie van het verband tussen zure reflux en astma-aanvallen was echter nog niet duidelijk. Bij 128 astmapatiënten werd een studie uitgevoerd. Door meting van de pH kon bij bijna de helft (53) van die patiënten zure reflux worden aangetoond. 48 van de 53 patiënten hadden last van hoesten en een piepende ademhaling, klassieke tekenen van een astma-aanval, kort na de reflux. en zo astma-aanvallen veroorzaken.

 

Denken aan GOR bij kinderen met chronische hoest

Bij astmapatiënten moet dus steeds worden gezocht naar GOR. Dat is vooral het geval bij zuigelingen en kinderen, bij wie de diagnose nog te weinig wordt gesteld. Kinderen hoesten immers vaak door de vele virale en bacteriële infecties die ze kunnen oplopen, en er wordt niet steeds gedacht aan astma. Bij kinderen die chronisch hoesten en vooral bij kinderen die 's nachts hoesten of als de hoest gepaard gaat met een piepende ademhaling, moet worden gedacht aan GOR. Bij de evaluatie van astma bij die kinderen, moet een eventuele GOR dan ook worden behandeld.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 13/01/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2017 - 12h35

Amnon. Gut 2001 ; 49: 767-772.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels