PUBLICITÉ

Astma: doe een beroep op uw huisarts!

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 09/05/2011 - 16h29
-A +A

We zitten midden in het allergieseizoen. Het is dus ook de periode van de astma-aanvallen, die vaak geassocieerd worden met seizoensallergieën, maar die zich ook het hele jaar kunnen voordoen. Wat is de rol van uw huisarts in de strijd tegen astma?

PUB

Astma: de huisarts kan een oogje in het zeil houden

De huisarts is de arts aan wie we meestal de voorkeur geven. Bovendien kunnen we hem vaak raadplegen zonder vooraf een afspraak te hebben gemaakt. Hij is dus het best geplaatst om astma te controleren zoals het hoort, namelijk zeer regelmatig. Volgens de recentste cijfers, lijdt meer dan de helft (57%) van de astma-patiënten aan niet- of onvoldoende gecontroleerd astma. Welnu, astma waarvan de symptomen aanwezig blijven ondanks een behandeling, mag men nooit verwaarlozen: de gezondheidstoestand van de patiënt kan in dergelijke gevallen snel achteruitgaan.

 

Aanpassing van de astmabehandeling

Uw behandelend arts regelmatig raadplegen is dus zeer belangrijk om de evolutie van de ziekte in het oog te houden en om de behandeling te kunnen aanpassen. Hoewel vele mensen vaak alleen Ventolin kennen om astma te verzorgen, bestaan er nog andere mogelijkheden om de door de ziekte vernauwde bronchiën te verwijden. En dan hebben we het nog niet over de antihistaminica die de allergische reacties kunnen onderdrukken. Algemeen gezien, is de huisarts goed geplaatst om de patiënt bij te staan en om hem te helpen zijn medicatie te nemen op de meest doeltreffende manier, met andere woorden de juiste doses en de juiste frequentie. 

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 09/05/2011 - 16h29

Perscommuniqué, SSMG (Franstalige wetenschappelijke vereniging van huisartsen)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
MIROIR Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

MIROIR is een studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door het INRA bij de Belgische bevolking en door Artsenkrant bij de artsen. De studie werd gesponsord door AstraZeneca, één van de wereldleiders wat betreft de behandeling van astma.

Psychologen in de strijd tegen kanker Gepubliceerd op 29/11/2016 - 15h35

De inbreng van een psycholoog bij ziektes, en vooral dan bij kanker, kan heel divers zijn. Een universitaire opleiding psycho-oncologie moet professionele hulpverleners voortaan inwijden in de specifieke begeleiding van kanker patiënten.

Het allergieseizoen is aangebroken: laat u testen op astma! Gepubliceerd op 20/04/2017 - 15h16

Na een rustige winter, hebben de allergie patiënten er alweer een grote voorraad papieren zakdoeken moeten bijhalen. Het is lente en er hangt opnieuw veel stuifmeel in de lucht! Maak van de gelegenheid gebruik om u te laten testen op astma en om een...

Zwaar astma: een dringend probleem in heel Europa Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Uit een studie van de EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) blijkt dat de symptomen van zwaar astma een grote impact hebben op patiënten, hun gezin, zorgverleners en de samenleving in het algemeen. De EFA roe...

Meer artikels