PUBLICITÉ

Astigmatisme: wat u erover moet weten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/10/2009 - 00h00
-A +A

Astigmatisme is een aandoening die te wijten is aan een krommingsfout van het hoornvlies die resulteert in een troebel, vervormd of dubbel zicht. Globaal gezien is het gezichtsvermogen van iemand die aan astigmatisme lijdt nooit uitstekend, zonder evenwel echt slecht te zijn, zowel van ver als van dichtbij. Uiteraard zijn sommige mensen zwaarder getroffen dan andere. We vatten voor u samen wat u absoluut moet weten over deze aandoening van het gezichtsvermogen.

PUB

Nuttige informatie over astigmatisme

  • In plaats van een regelmatige bolle vorm, heeft het hoornvlies een onregelmatige, ovale vorm. Daardoor is het beeld wazig, zowel van ver als van dichtbij, en soms ook vervormd.

  • Wie aan astigmatisme lijdt, heeft de neiging om cijfers en letters die op elkaar lijken, met elkaar te verwisselen: de 8 en de 0, de M, de H en de N, de O, de Q en de G bijvoorbeeld.

  • Naast een wazig en vervormd beeld, kan astigmatisme ook leiden tot hoofdpijn en oogvermoeidheid (jeuk, brandend gevoel en zelfs algemene vermoeidheid).

  • Bij 0,25 tot 1,5 dioptrie is er sprake van zwak astigmatisme, van 1,75 tot 3 dioptrieën van middelmatig astigmatisme en boven 3 dioptrieën van sterk astigmatisme.

  • Astigmatisme kan gepaard gaan met hypermetropie (verziendheid), myopie (bijziendheid) en/of presbyopie (ouderdomsverziendheid).

  • Om astigmatisme te corrigeren, kan men een beroep doen op een bril, lenzen en refractieve chirurgie.

Hoe kan astigmatisme gecorrigeerd worden?


Brillen maken gebruik van torische glazen, wat betekent dat ze niet dezelfde correctie hebben op de verschillende meridianen. En de glazen hebben aan de rand een variabele dikte.
Contactlenzen hebben eveneens een torische vorm. Ten opzichte van brillen, bieden ze een betere visuele kwaliteit en een breder gezichtsveld.
Bij refractieve chirurgie wordt het hoornvlies behandeld via lasertherapie. De keuze van de laser is onder andere afhankelijk van de dikte van het hoornvlies. Is de dikte bijvoorbeeld beperkt, dan zal de oogspecialist het hoornvlies als het ware polijsten met een Excimer-laser of met een Epilasik-behandeling. Omdat de gevolgen van de ingreep pijnlijk zijn en pijnstillers vereisen, wordt een andere techniek, de Lasik, toegepast als de dikte van het hoornvlies voldoende is. Het komt erop aan het buitenste laagje van het hoornvlies op te tillen (een soort 'flapje'). Dit gebeurt chirurgisch of met een Femtoseconde®-laser. De oogheelkundige kan dan het ontblote deel van het hoornvlies polijsten. Vervolgens wordt het 'flapje' teruggeplaatst, zonder dat een hechting nodig is. En de gevolgen zijn pijnloos.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/10/2009 - 00h00 Société française d'ophtalmologie (SFO, Franse Vereniging voor Oogheelkunde)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astigmatisme: het gezichtsvermogen laat te wensen over… Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h35

Het hoornvlies en de lens hebben een kromming die lijkt op die van een basketbal. Bij mensen met astigmatisme lijkt de kromming eerder op die van een rugbybal. Hierdoor verschilt het beeld dat op het netvlies terechtkomt naargelang de 'as van de bal'...

Gezichtsstoornissen: bent u goed op de hoogte? Geüpdatet op 07/06/2011 - 08h02

Verziendheid, glaucoom, LMD, bijziendheid, astigmatisme, hypermetropie… zijn ziekten en stoornissen die ons gezichtsvermogen kunnen aantasten of zelfs in gevaar brengen. Sommige gezichtsstoornissen kunnen inderdaad langzaam evolueren, zonder symptome...

Zo herkent u oogproblemen bij uw kind Gepubliceerd op 07/09/2012 - 11h59

Schrijft uw kind met zijn neus op zijn schrift geplakt, heeft het hoofdpijn of fronst het zijn wenkbrauwen bij het lezen? Misschien zijn dat wel tekenen dat er iets aan zijn ogen schort! Maak alvast een afspraak bij de oogarts. Hieronder vindt u intu...

Meer artikels