Astigmatisme: het gezichtsvermogen laat te wensen over…

Gepubliceerd door journaliste santé op 11/04/2011 - 15h35
-A +A

Het hoornvlies en de lens hebben een kromming die lijkt op die van een basketbal. Bij mensen met astigmatisme lijkt de kromming eerder op die van een rugbybal. Hierdoor verschilt het beeld dat op het netvlies terechtkomt naargelang de 'as van de bal': het beeld is bijgevolg wazig of vervormd. Een stand van zaken over astigmatisme in 7 vragen/antwoorden.

PUB

Kan men tegelijkertijd bijziende zijn en astigmatisme hebben?

Astigmatisme sluit bijziendheid en verziendheid niet uit. Bijziende en verziende mensen hebben een oog dat of te lang, of te kort is. Hierdoor vormt het beeld zich vóór of achter het netvlies. Naast deze afwijking, kunnen dezelfde mensen ook astigmatisme hebben ten gevolge van een krommingsafwijking deze keer. Maar uiteindelijk vergroot astigmatisme toch de gezichtsstoornis van bijziende en verziende mensen. Astigmatisme vertraagt daarentegen de presbyopie (ouderdomsverziendheid).

 

Wie aan astigmatisme lijdt, haalt sommige letters door elkaar.

Ten gevolge van hun wazig en vervormd zicht, hebben mensen met astigmatisme het moeilijk om letters en cijfers die op elkaar lijken, te onderscheiden: dat is het geval met de M, de N en de H, de E en de B, maar ook met de 8 en de 0.

 

Wie aan astigmatisme lijdt, heeft een wazig en vervormd zicht.

Iemand met astigmatisme ziet de lijnen langer dan ze in feite zijn. Wanneer de verticale lijnen de langste zijn, hebben we het over klassiek astigmatisme. Zijn de horizontale lijnen de langste, dan gaat het om omgekeerd astigmatisme. Bij lange schuine lijnen is er sprake van schuin astigmatisme. Deze verlenging van de horizontale, verticale of schuine lijnen verklaart het troebel zicht, alsook de verwarring tussen sommige letters en cijfers.

 

Wordt iemand met astigmatisme gehinderd wanneer hij van ver of van dichtbij kijkt?

Beide. Het zicht van iemand met astigmatisme is nooit zeer goed, noch van dichtbij, noch van ver. Een gewoon punt wordt trouwens gezien als een rechte lijn met een wazige rand.

 

Wat zijn de symptomen van licht astigmatisme?

Wie aan astigmatisme lijdt, heeft zowel van dichtbij als van ver een wazig en vervormd zicht. Een licht astigmatisme kan soms tot geen enkel symptoom leiden, soms tot de neiging om de ogen vaak samen te knijpen, tot hoofdpijn, tot hinder door te fel licht en tot een zekere oogvermoeidheid.

 

Astigmatisme is vaak aangeboren.

Astigmatisme is vaak aangeboren. Daarna evolueert de stoornis nog zeer weinig. Astigmatisme is nochtans niet erfelijk: kinderen van wie één of beide ouders astigmatisme hebben, lopen niet meer risico om op hun beurt met dezelfde gezichtsstoornis geconfronteerd te worden. Men kan astigmatisme ook oplopen wanneer om een of andere reden het hoornvlies vervormd wordt (trauma, chirurgische ingreep, infectie, herpes…).

 

Hoe kan astigmatisme gecorrigeerd worden?

Door een bril te dragen (met cilindrische of torische glazen) waarvan de sterkte varieert naargelang de verschillende meridianen, of door te opteren voor (torische) contactlenzen, die een goede visuele kwaliteit bieden. Wie astigmatisme heeft, kan zich ook laten behandelen met een excimer laser, een techniek die tot doel heeft het hoornvlies als het ware te polijsten door de oneffenheden weg te werken. Men kan ook overgaan tot kleine insnijdingen om het hoornvlies af te vlakken.

Gepubliceerd door journaliste santé op 11/04/2011 - 15h35
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Astigmatisme: wat u erover moet weten Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Astigmatisme is een aandoening die te wijten is aan een krommingsfout van het hoornvlies die resulteert in een troebel, vervormd of dubbel zicht. Globaal gezien is het gezichtsvermogen van iemand die aan astigmatisme lijdt nooit uitstekend, zonder ev...

Gezichtsstoornissen: bent u goed op de hoogte? Geüpdatet op 07/06/2011 - 08h02

Verziendheid, glaucoom, LMD, bijziendheid, astigmatisme, hypermetropie… zijn ziekten en stoornissen die ons gezichtsvermogen kunnen aantasten of zelfs in gevaar brengen. Sommige gezichtsstoornissen kunnen inderdaad langzaam evolueren, zonder symptome...

Zo herkent u oogproblemen bij uw kind Gepubliceerd op 07/09/2012 - 11h59

Schrijft uw kind met zijn neus op zijn schrift geplakt, heeft het hoofdpijn of fronst het zijn wenkbrauwen bij het lezen? Misschien zijn dat wel tekenen dat er iets aan zijn ogen schort! Maak alvast een afspraak bij de oogarts. Hieronder vindt u intu...

Meer artikels