PUBLICITÉ

Aspirine om het borstkankerrisico te verminderen

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 29/06/2004 - 00h00
-A +A

Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat vrouwen die gedurende langere tijd aspirine innemen minder vaak borstkanker ontwikkelen. Een opzienbarend onderzoek onder de loep.

PUB

Minder oestrogenen door aspirine

Op grond van een onderzoek bij 3000 vrouwen concludeert Dr. M. Terry in het medische tijdschrift JAMA dat het dagelijkse gebruik van aspirine het risico op borstkanker met ruim 20 % verlaagt. Deze bevinding wordt verklaard door de verminderde aanmaak van oestrogenen, dit zijn de vrouwelijke hormonen, onder invloed van aspirine. Oestrogenen kunnen een stimulerende werking hebben op het ontstaan van borstkanker.

Vragenlijsten

Bij de helft van de vrouwen in de studie werd recent borstkanker ontdekt. De andere helft van de vrouwen, de controlegroep, had geen borstkanker. De vrouwen in de twee groepen leefden in dezelfde streek en hadden gemiddeld ook dezelfde leeftijd. Via vragenlijsten verzamelden de onderzoekers informatie over hun gebruik van aspirine. De vrouwen rapporteerden hoe vaak en hoe lang ze aspirine innamen.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 29/06/2004 - 00h00 Mary Beth Terry, PhD, et al. Aspirin to Lower Breast Cancer Risk. Journal of the American Medical Association, May 26, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aspirine preventief tegen kanker? Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Het goeie oude aspirientje heeft een mooi palmares: van koortswerend middel tot bloedverdunner die hartinfarcten en beroertes voorkomt. Begint het binnenkort een nieuw leven als preventiemiddel tegen kanker?

12 tips om aspirine goed te gebruiken Gepubliceerd op 11/04/2017 - 12h04

Acetylsalicylzuur , beter bekend als aspirine , is een van de bekendste medicijnen. Het is doeltreffend tegen pijn en koorts , maar opgelet, aspirine heeft ook een invloed op de bloedstolling. Men moet dus voorzichtig blijven, ook al lijkt aspirine e...

Aspirine kan hartinfarct voorkomen Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h00

Elke dag een aspirientje helpt hartaanvallen te voorkomen. Dat is zo bij gekende hartpatiënten , maar misschien ook bij mensen die nog nooit iets aan hun hart hebben gehad.

Meer artikels