PUBLICITÉ

Aspirine kan hartinfarct voorkomen

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 20/06/2011 - 17h00
-A +A

Elke dag een aspirientje helpt hartaanvallen te voorkomen. Dat is zo bij gekende hartpatiënten, maar misschien ook bij mensen die nog nooit iets aan hun hart hebben gehad.

PUB

Aspirine tegen een nieuwe hartaanval (secundaire preventie)

Dat aspirine bij hartpatiënten helpt tegen een nieuwe hartaanval, is al tientallen jaren gekend. Aspirine of acetylsalicylzuur vermindert het samenklitten van de bloedplaatjes, waardoor het bloed ‘dunner’ wordt.

Bij mensen met hart- en vaatziekten kunnen de slagaders vernauwd zijn door het neerzetten van de vetten in de wand van het bloedvat. Bij dergelijke atherosclerose of slagaderverkalking kan er minder bloed en dus ook minder zuurstof passeren. Bij een hartinfarct of bij een beroerte in de hersenen (cerebrovasculair accident) kan er zelfs helemaal geen bloed meer passeren. Om dat te voorkomen, wordt aspirine toegediend om het bloed te verdunnen, en dat aan mensen die eerder al een beroerte of een infarct hebben overleefd. Deze vorm van preventie wordt ook ‘secundaire preventie’ genoemd.

Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in de geïndustrialiseerde wereld: in de Europese Unie liggen ze aan de basis van 42% van alle sterfte. (1)

 

Aspirine ook nuttig bij ‘primaire preventie’?

Een recente studie (2) bevestigt dat aspirine ook nuttig kan zijn bij de ‘primaire preventie’ van beroertes en hartaanvallen. Anders gezegd, aspirine voorkomt ook beroertes en hartaanvallen bij mensen die nooit eerder een hartinfarct of beroerte hadden, maar daar wel een verhoogd risico op liepen, Dat zijn bijvoorbeeld mensen met overgewicht of obesitas (een BMI groter dan 25, resp. 30), mensen met suikerziekte, mensen die roken, mensen met een hoge bloeddruk of mensen met familieleden met hart- en vaatziekten.

Uit de studie bleek dat aspirine het aantal niet-fatale hartaanvallen met 19% vermindert. Of aspirine ook het aantal dodelijke hartinfarcten vermindert, kon niet met zekerheid uit de resultaten besloten worden.

 

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 20/06/2011 - 17h00

(1) European cardiovascular disease statistics 2008 – European Heart Network.

(2) Bartolucci AA, Tendera M, Howard G. Meta-Analysis of Multiple Primary Prevention Trials of Cardiovascular Events Using Aspirin. Am J Cardiol. 2011 Apr 7. [Epub ahead of print]

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aspirine preventief tegen kanker? Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Het goeie oude aspirientje heeft een mooi palmares: van koortswerend middel tot bloedverdunner die hartinfarcten en beroertes voorkomt. Begint het binnenkort een nieuw leven als preventiemiddel tegen kanker?

Aspirine voor hart en slagaders, niet voor iedereen! Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h13

Aspirine ® (acetylsalicylzuur of ASZ) is zo oud als de straat, maar heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven. Zo werd recent pas aangetoond dat aspirine op lange termijn positieve effecten heeft bij patiënten die reeds problemen met het ha...

Aspirine na 75 jaar: niet zonder voorzorgen! Gepubliceerd op 21/06/2017 - 15h17

Aspirine is een zeer nuttig en populair geneesmiddel. Het wordt onder meer gebruikt op lange termijn om herval van hart- en vaatproblemen te voorkomen. Ook zijn preventief effect op sommige kankers wordt bestudeerd. Maar opgelet: aspirine is niet zon...

Meer artikels