PUBLICITÉ

AspireAssist: drastische oplossing om overdaad te bestrijden

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/07/2016 - 10h47
-A +A

Een nieuwigheid in de strijd tegen obesitas, dat moet een goede zaak zijn... Obesitas ligt immers aan de basis van heel wat ziektes en van de oplossingen die op dit moment bestaan, is er geen die honderd procent perfect is. Maar deze oplossing is misschien toch wel iets te ver gezocht…

PUB

Wat is AspireAssist?

Eigenlijk is het een heel eenvoudig mechanisme. In de maag wordt een  tube ingebracht die gekoppeld wordt aan een extern pompsysteem. Het principe is simpel: na elke maaltijd kunnen mensen bij wie zo’n AspireAssist is ingeplant een deel van hun maag leegpompen en de brei vervolgens doorspoelen in het toilet. Het op die manier verwijderde voedsel - min of meer een derde van de maaltijd - wordt dan logischerwijs niet verteerd. Dat zijn dus evenveel calorieën, cholesterol enzovoorts die hun gezondheid niet kunnen schaden. Volgens de bedenkers van het mechanisme lopen de patiënten geen risico op voedseltekorten of spijsverteringsproblemen. Er verandert namelijk niets aan de maaltijd zelf, het zijn alleen de hoeveelheden die veranderd zijn.

Een eenvoud die toch wat angst inboezemt

Dat klinkt allemaal heel overtuigend. Het is zelfs bijna een droom. We hebben allemaal wel eens het gevoel als we bijvoorbeeld iets te veel taart gegeten hebben dat we het goedje graag ergens zouden kunnen lozen voor er nog een vetbandje bij komt…

Maar aan de andere kant is die doeltreffendheid net ook het beangstigende. Theoretisch zou iemand met dit systeem dus kunnen vermageren zonder ook maar iets aan zijn eetgewoonten te veranderen. Het enige wat hij in ruil moet doen, is de operatie met de bijkomende risico’s aanvaarden… en natuurlijk na elke maaltijd zijn maaginhoud gaan doorspoelen.

Experts zijn voorzichtig met het afbreken van de nieuwe uitvinding. Zijn trouwens in de huidige epidemie van obesitas niet alle middelen goed? Het mechanisme is al bij al minder ingrijpend en vraagt ook minder aanpassing van de levensstijl dan de huidige methodes van obesitaschirurgie. Dus, dat zijn toch allemaal voordelen. Of niet?

Laat ons toe om hier inderdaad niet akkoord mee te gaan. Obesitas en overgewicht bestrijden zou in de eerste plaats moeten gebeuren vanuit zelfrespect, vanuit respect voor het eigen lichaam en de eigen eetlust. Als we te veel eten - dus meer dan onze eetlust ingeeft -, is het ledigen van de maag niet de oplossing. Een toestel in zijn lichaam laten plaatsen neemt natuurlijk minder tijd in beslag dan een grondige analyse en herziening van de (eet)gewoonten en het gevoelsleven om het gedrag te veranderen dat tot die voedseloverdaad leidt. En het systeem kost de sociale zekerheid ook zeker minder. Maar welke oplossing zal voor een reële verbetering van de situatie zorgen?

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/07/2016 - 10h47
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een oproep tegen obesitas Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

22 mei werd uitgeroepen tot Dag tegen obesitas . Een prima gelegenheid voor BOLD, de patiëntenvereniging voor mensen met overgewicht en obesitas , om een oproep te doen voor een betere aanpak van obesitas in ons land.

Meer artikels