PUBLICITÉ

Aspartaam: een veilige weg naar een caloriearmere voeding

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00
-A +A

Aspartaam wordt al 25 jaar gebruikt om het suikergehalte in onze voeding te verlagen. Deze zoetstof is om twee redenen alom bekend: enerzijds om zijn zoetvermogen bij een caloriegehalte nul, anderzijds om de vele controverses die ze veroorzaakt. Met de regelmaat van de klok verschijnen berichten over de risico's van de stof voor onze gezondheid. Aspartaam zou meer bepaald kankerverwekkend zijn. Maar nu is het zoetmiddel weer van alle smet gezuiverd.

PUB

Aspartaam is niet kankerverwekkend

Een in juli van vorig jaar verschenen Italiaanse studie* over aspartaam heeft twijfels gezaaid over de onschadelijkheid van de zoetstof. De onderzoekers hadden het effect vanaspartaam op ratten bestuurd en waren tot de conclusie gekomen dat het zoetmiddel leukemie en lymfklierkanker kan veroorzaken. De Europese voedselautoriteit EFSA vroeg daarop een herevaluatie van deze gegevens en van alle vroegere studies over de veiligheid van aspartaam. De resultaten van dit onderzoek zijn net bekend gemaakt. Ze bevestigen de conclusies van eerdere onderzoeken dat de zoetstof onschadelijk is en gaan daarmee in tegen de resultaten van de Italiaanse studie. Tot op heden is er nog geen enkel wetenschappelijk gefundeerd bewijs geleverd dat de inname van aspartaam een gezondheidsrisico inhoudt voor de mens.

Aspartaam is al 25 jaar verkrijgbaar op de Europese markt

Aspartaam (een zoetstof of vervanger van suiker) heeft al voor heel wat controverses gezorgd. Het middel is nochtans al tientallen jaren toegelaten in landen over de hele wereld. In de Europese Unie werd het in de jaren tachtig op de markt gebracht. De voedingsindustrie verwerkte het daarop in talrijke levensmiddelen, zoals in de zogeheten 'light' producten en producten met 'lager suikergehalte'. Deze suikervervanger heeft een zoetvermogen dat 200 keer hoger ligt dan dat van gewone suiker.Aan de goedkeuringen waren telkens uitvoerige onderzoeken naar de veiligheid van het middel voorafgegaan. In 2002 hadden deskundigen binnen het EFSA nog een extra evaluatie gedaan van alle tot op dat moment verrichte wetenschappelijke onderzoeken. Hun conclusie was toen dat het middel onschadelijk is voor de mens, op voorwaarde dat de toegelaten dagelijkse dosis niet overschreden wordt.De aanvaardbare dagelijkse dosis aspartaam ligt bij 40 mg per kilo lichaamsgewicht, dat komt neer op 2800 mg voor iemand van 70 kilo. Ter info: een tablet bevat 18 mg, een blikje lightdrank ongeveer 185 gram.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00 Europese voedselautoriteit EFSA, persbericht van 5 mei 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aspartaam jaagt nog altijd angst aan... Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Ook al sturen de hoogste Europese gezondheidsinstanties regelmatig geruststellende berichten de wereld in over de gebruiksveiligheid van aspartaam , toch leven er nog altijd heel wat vooroordelen over. Tijd dus om die uit de wereld te helpen...

Aspartaam: een ... onschuldige doder! Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Het is ongelofelijk hoeveel vooroordelen er nog altijd bestaan over aspartaam, en hoeveel 'valse beschuldigingen' er nog altijd de ronde doen. Sinds de komst van het internet wordt deze kunstmatige zoetstof beladen met alle zonden Israëls, of liever:...

Aspartaam: het einde van angstaanjagende mythen? Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Aspartaam is de meest gebruikte en in de wereld meest omstreden zoetstof of 'nepsuiker'. Onlangs hebben vooraanstaande internationale toxicologen een zeer uitgebreide stand van zaken opgemaakt met als uiteindelijk resultaat: alles is oké!

Aspartaam: eens te meer op de beklaagdenbank Geüpdatet op 16/08/2005 - 00h00

Aspartaam is een zoetstof die toegevoegd wordt aan meer dan 6.000 lightproducten overal ter wereld, maar er eens te meer van beschuldigd wordt kankerverwekkend te zijn. Het gaat hier echter om één enkele studie die bovendien werd uitgevoerd bij ratte...

Meer artikels