PUBLICITÉ

Artsen: intuïtie of wetenschap?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 10h16
-A +A

Artsen horen ons op een wetenschappelijke basis te behandelen, dat weten we allemaal. Ze moeten dus op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de geneeskunde.
Toch zijn er ook gevallen waar een arts op zijn gevoel af meer kan zeggen dan de meest gesofistikeerde tests…

PUB

De verrassende vraag

Hoe bepaal je of een kankerpatiënt nog een jaar te leven heeft? Misschien denkt u dat het antwoord in het type kanker of in de progressie ervan (het stadium) schuilt. Maar volgens een recente Amerikaanse studie is het doeltreffender om die simpele vraag gewoon aan de arts te stellen. De onderzoekers vroegen oncologen of ze verrast zouden zijn als hun patiënten binnen een jaar zouden overlijden. Het resultaat: 95% van de patiënten waar de artsen optimistisch over waren, leefden nog na een jaar. Van de andere groep waren dat er nog 62%…

Luister naar de artsen… en naar uw huisarts

Het is niet de eerste studie die aangeeft dat als we een vergelijking maken tussen wat de «harde» wetenschap ons kan vertellen en wat een arts gevoelsmatig weet, het vaak de artsen zijn die het halen. De gesofistikeerde tests zijn ontwikkeld door de beste specialisten en ze kosten vaak een hoop geld. Dan moeten horen dat ze niet doeltreffender zijn dan een - zeg maar - simpele huisarts, is best teleurstellend. Maar het zou verkeerd zijn om het zo te zien! De studie moet er ons eerder aan herinneren dat wat de artsen ons vertellen eigenlijk niet minder technisch is dan de resultaten van de tests. Al was het maar omdat ze deze tests vaak door en door kennen!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 10h16
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ