PUBLICITÉ

Artrose: wat zijn de symptomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 26/09/2014 - 09h16
-A +A

Artrose is een veel voorkomende reumatische aandoening. 
Vooral bejaarde mensen - maar niet alleen zij - hebben er last van.

Wat zijn de tekenen van artrose?
En hoe herkent u die gewrichtsziekte?

PUB

De factoren die artrose bevorderen, zijn leeftijd, van het vrouwelijke geslacht zijn, erfelijkheid, een gewrichtsinfectie, een gewrichtsletsel, overgewicht, het dragen van zware lasten, slechte houdingen en ontstekingsziekten.

Artrose is te wijten aan mechanische slijtage van de gewrichten.

Met het ouder worden gaat overbelasting van de gewrichten of elk ander gewrichtsprobleem het kraakbeen beschadigen, waardoor het wegslijt en uiteindelijk enkel nog het blote bot overblijft. Dat proces geeft vooral pijnklachten.   

Wat zijn de typische symptomen van artrose?

Pijn 

Dat is het voornaamste symptoom van deze gewrichtsaandoening. Aanvankelijk is het nog een doffe en matige pijn, maar later kan de pijn fel en plots opkomen met opstoten. Die pijn manifesteert zich dan en wordt erger bij bewegingen, een ongewone inspanning, een gewone wat langere wandeling, maar ook bij langdurig rechtstaan of zitten. De pijn verdwijnt dan weer in een liggende houding. ’s Ochtends bij het opstaan is de pijn dan ook minder erg of zelfs helemaal afwezig, maar in de loop van de dag wordt hij erger naarmate de gewrichten met artrose meer belast worden.  

In de loop der jaren komt de pijn almaar vaker voor en steekt hij zelfs bij elke beweging de kop op. Zelfs ’s nachts doet het gewricht pijn, waardoor de slaap wordt verstoord en de patiënt vermoeid raakt.

Ochtendstijfheid

Naarmate het artroseproces vordert, komt er bovenop de pijn nog een ander typisch symptoom: het gewricht voelt ’s ochtends stram aan, waardoor de gewrichten eerst soepel gemaakt moeten worden.

Ook hier is de stramheid in de eerste fase nog beperkt en gaat ze ook snel weg. Maar naarmate de artrose erger wordt, neemt het «soepel maken» van de gewrichten ‘s morgens almaar meer tijd in beslag en kan de stramheid ook overdag optreden bij langdurig stilzitten, bijvoorbeeld in de bioscoop.

Kraken van het gewricht

Bij gevorderde artrose gaan de gewrichten kraken. Bij het bewegen van de knie of de vingers kan er plots een krakend geluid optreden. Dat geluid ontstaat omdat de botjes van het gewricht over elkaar schuren en er geen kraakbeen meer is dat ze beschermt. 

Van  artrose naar artritis…

Artritis wordt veroorzaakt door een ontsteking van het gewricht. De oorzaak van artritis is dus anders en ook de symptomen verschillen. De pijn is hier permanent, wordt heviger in de tweede helft van de nacht en is ’s ochtends bij het opstaan het ergst.

Pijn die vooral overdag en bij inspanningen opkomt, zal dus eerder op artrose wijzen. Pijn die vooral ’s nachts en ‘s ochtends aanwezig is, wijst eerder op artritis. Maar opgelet, dat onderscheid vervaagt en verdwijnt zelfs naarmate de artrose erger wordt. Met de tijd kan artrose bovendien een ontsteking in de gewrichten veroorzaken en dus verder evolueren naar artritis. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 26/09/2014 - 09h16

Société française de rhumatologie (SFR). Dr Charlotte Tourmente, Victoire sur l’arthrose, Éditions Alpen.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Roestende gewrichten Gepubliceerd op 14/03/2018 - 13h01

Het is niet omdat u ouder wordt dat u uw sportieve of andere activiteiten moet stopzetten. Het volstaat om enkele voorzorgen te nemen en, als u gewrichtspijn krijgt, snel te reageren, zodat u een normaal leven kunt blijven leiden.

Meer artikels