PUBLICITÉ

Artrose van de knie of de heup: senioren, leg u er niet bij neer!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 08/04/2002 - 00h00
-A +A

"Artrose" wordt al te vaak met gelatenheid gedragen als "normaal voor de leeftijd". We worden allemaal ouder, maar daarom krijgt nog niet iedereen artrose. Artrose is een ziekte die weliswaar toeneemt met de leeftijd, maar waarvan de complicaties voorkomen en behandeld kunnen worden, tenminste als men er voldoende aandacht aan besteedt. Om te beginnen moeten zeker enkele misvattingen uit de wereld worden geholpen.

PUB

'Artrose is niet ernstig'

Artrose is een pijnlijke invaliderende aandoening die wordt veroorzaakt door vernietiging van het gewrichtskraakbeen. Artrose is samen met dementie de belangrijkste oorzaak van verlies van autonomie bij bejaarden, ruim vóór hart- en vaatziekten en diabetes. Artrose is weliswaar geen fatale ziekte, maar is vaak ongeneeslijk en heeft toch zware gevolgen, zowel op medisch als op sociaal vlak.Dat de beenderen en de gewrichten met het verouderen wat verslijten, is een feit. Maar dat slijtageproces zal het stappen niet belemmeren. Artrose daarentegen is een ziekte van beenderen en gewrichten die soms catastrofale gevolgen heeft voor de mobiliteit en de levenskwaliteit. Artrose moet dus worden onderscheiden van het normale verouderingsproces. Dit idee vindt blijkbaar moeilijk ingang in tegenstelling tot wat we zien met andere chronische ziekten, zoals diabetes en astma.

'Het is beter dat ik stop met fysieke activiteit'

Door de pijn en de stijfheid gaan mensen met artrose alsmaar minder lichamelijke inspanningen leveren. Soms wordt zelfs het stappen moeilijk. Sommige mensen denken dat enkel absolute rust verlichting kan geven. Het is inderdaad juist dat men een aangetast gewricht moet sparen, maar dit betekent niet dat men het gewricht helemaal niet meer mag bewegen.Functionele revalidatie is efficiënt gebleken zowel bij coxartrose (artrose van de heup) als gonartrose (artrose van de knie). Een gewricht bestaat uit botten, kraakbeen, gewrichtsbanden en spieren. Door regelmatig te oefenen onder leiding van een kinesist kan men de pijn meestal bestrijden, de beweeglijkheid van het gewricht handhaven, de spieren onderhouden en een verkeerde stand voorkomen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/04/2002 - 00h00

Dr. Stéphanie Lehmann, Pendleton A. et Al. Ann Rheum Dis 2000 ; 59: 936-44. Rouillon O. Rééducation fonctionelle, auto-rééducation et éducation des patients dans l'arthrose du membre inférieur. La Revue du Praticien 2002 ; 52: 17-20.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Roestende gewrichten Gepubliceerd op 14/03/2018 - 13h01

Het is niet omdat u ouder wordt dat u uw sportieve of andere activiteiten moet stopzetten. Het volstaat om enkele voorzorgen te nemen en, als u gewrichtspijn krijgt, snel te reageren, zodat u een normaal leven kunt blijven leiden.

Meer artikels