PUBLICITÉ

Artrose: is sporten met een prothese mogelijk?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/01/2015 - 17h56
-A +A

Sporten heeft een heleboel voordelen, want het helpt ons in conditie én gezond te blijven. Eén probleempje: het veroorzaakt slijtage aan de prothesen die mensen met artrose vaak nodig hebben!

PUB

Sport en gewrichten, een tweesnijdend mes

Sport is voor vrouwen en mannen die een prothese dragen zowel goed als slecht.

Artrose - de voornaamste reden waarom mensen een prothese gaan dragen - is een vervorming van de gewrichten waar veel mensen mee kampen, waaronder ook heel veel mensen met overgewicht. Dat komt omdat de overtollige kilo's extra druk uitoefenen op het beendergestel. En dat is niet alles. Het vet rond het gewrichtskapsel maakt ontstekingsremmende stoffen vrij die het kraakbeen aantasten. En ook de passieve levenswijze die veel mensen met overgewicht leiden, vermindert het herstelvermogen.

Om al die redenen wordt regelmatig sporten warm aanbevolen door alle botspecialisten. Maar te veel sporten is ook niet goed!
Voorbij een bepaalde grens wordt het gunstige effect van sport voor de gewrichten schadelijk, omdat die dan te veel belast worden. Het kraakbeen wordt dan brozer in plaats van te verdikken. Dat luidt het begin in van een degeneratie die ermee kan eindigen dat het kraakbeen volledig verdwijnt.

Sport en gewrichten: opgelet met hoge belasting

In het laatste stadium van het afbraakproces raden deskundigen een prothese aan.

Het principe is simpel: het versleten gewricht wordt vervangen door een kunstmatig element dat dezelfde rol zal vervullen. De operatie is tegenwoordig een routine-ingreep. Elk jaar worden er in België duizenden prothesen geplaatst, meestal knie- en heupprotheses.

De prothese moet uiteraard drukbestendig zijn en tegelijk het schuiven tussen de verschillende anatomische delen zo optimaal mogelijk maken. En sporten vergroot die druk. Bij het stappen torst het kniegewricht al 4 tot 5 keer het gewicht van het lichaam. Als we aan het lopen gaan, wordt dat al snel 10 tot 14 keer. 

Vroeger zat er in de meest gebruikte prothesen polyurethaan. Toen viel het op dat de prothesen bij sporters sneller sleten dan bij mensen die weinig bewogen (0.1 mm/jaar bij niet-sporters, 0.39 bij sporters). Met de huidige prothesen - die zijn volledig uit metaal -  liggen de zaken minder duidelijk. Normaal treedt er minder slijtage op, maar theoretisch kunnen er metaalionen in het lichaam vrijkomen en de impact daarvan is nog niet bekend. Een heel recente studie stelt dat "er mogelijk grotere slijtage is bij sporters, maar de meningen zijn verdeeld over de klinische impact op de patiënten."

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 07/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2015 - 17h56
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Met een heupprothese kunt u blijven sporten! Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h57

Het aanbrengen van een heupprothese gebeurt steeds meer bij relatief jonge mensen. Het is ook zo dat men tegenwoordig de voordelen goed kent van een regelmatige fysieke activiteit zodat het zonde zou zijn om die activiteit te ontnemen aan iedereen di...

Behandelingen van artrose: een stand van zaken Gepubliceerd op 24/11/2016 - 09h58

Artrose is slijtage van de gewrichten . De aandoening komt heel veel voor, zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Bij de 75-plussers heeft zelfs 70 tot 90% er last van. De essentiële vraag die we ons dus moeten stellen: hoe artrose behandelen?

Leven met een heupprothese Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h25

De vervanging van het heupgewricht door een prothese heeft de levenskwaliteit van heel wat patiënten met artrose, ontstekingsreuma of trauma's aanzienlijk verbeterd. Enkele tips om een heupprothese goed te verdragen en risico's en complicaties te ver...

Meer artikels