PUBLICITÉ

Artrose en obesitas: vet en ontsteking zijn de boosdoener

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/12/2014 - 17h54
-A +A

We weten dat overgewicht risico's inhoudt voor het cardiovasculair apparaat: het hart en de bloedvaten dus.

Maar wist u ook dat overtollig vet de kans vergroot aan gewrichten pijn te hebben?

PUB

Artrose en obesitas

Het spookbeeld van artrose bedreigt 17% van de bevolking. Op termijn, krijgen we allemaal te maken met deze belastende en zeer pijnlijke aandoening van de gewrichten.

Deze dreiging is des te reëler naarmate men aan overgewicht lijdt. Mensen met overgewicht maken dubbel zo veel kans om artrose te krijgen. Bij obese mensen komt daar nog eens 50% bij (1). Daarom maakt gewichtsverlies deel uit van de therapie, die aanbevolen wordt aan mensen die zowel aan obesitas als aan artrose lijden. Soms volstaat gewichtsverlies om de pijn te doen verdwijnen (2).

Hoe komt dat? Iedereen begrijpt dat overgewicht leidt tot extreme druk op de gewrichten en dat vanaf een zekere intensiteit het kraakbeen beschadigd wordt. Maar dat verklaart uiteraard niet waarom ook artrose aan de vingers vaak verdwijnt bij mensen met obesitas die een vermageringskuur volgen. Er moet dus ook iets anders zijn, maar wat?

Ontsteking is de link tussen artrose en obesitas

Uiteindelijk blijkt dat heel wat problemen die met overgewicht te maken hebben in feite resulteren uit een inflammatoire overactiviteit.

Vet scheidt tal van stoffen af die ontstekingen bevorderen, en die tasten het kraakbeen aan. Het gunstige effect van gewichtsverlies zou dus minder te maken hebben met de verminderde druk op de gewrichten die het lichaam dragen. Het zou vooral liggen aan de ontstekingsbevorderende stoffen die dan wegvallen.

Dit heeft uiteraard een aantal praktische gevolgen. Gedurende vele jaren, heeft men zwaarlijvigen bepaalde fysieke activiteiten aangeraden, zoals zwemmen en fietsen, om een te zware belasting op de gewrichten te vermijden.

Het gamma aan aanbevolen sporten wordt daarmee breder. Ook stevig wandelen en joggen zijn dus goed, tenminste zolang er geen pijnklachten zijn (typisch voor gevorderde artrose). Als u al pijnklachten hebt, raadpleegt u beter eerst uw huisarts voor u aan een sportactiviteit begint.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 07/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/12/2014 - 17h54

(1)Osteoarthritis Cartilage. 2014 Nov 28. pii: S1063-4584(14)01342-9. doi: 10.1016/j.joca.2014.11.019. [Epub ahead of print]. (2) Arthritis Care Res (Hoboken). 2014 Nov 4. doi: 10.1002/acr.22504.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als de gewrichten te veel gewicht moeten torsen Gepubliceerd op 26/05/2015 - 16h40

Hoe groter het overgewicht , hoe zwaarder de gewrichten te lijden hebben. Mensen met obesitas hebben daardoor ook heel vaak zogenaamde osteoarticulaire klachten. De meest voorkomende aandoening is artrose van de knie. Dat risico neemt zelfs al bij ee...

Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Meer artikels