PUBLICITÉ

Artrose bij honden

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 09/02/2005 - 00h00
-A +A

Een gezonde hond moet ook gezonde poten hebben. Gewrichtsaandoeningen kunnen immers zo pijnlijk zijn dat ze uw hond sterk hinderen in zijn "actief leven".

PUB

Aangetaste gewrichten

De hond dankt de mobiliteit van zijn ledematen aan de bewegingen tussen de beenderen die mogelijk gemaakt worden dankzij de gewrichten. Die bevatten kraakbeen en synovia, een vloeistof die het gewricht bevochtigt en het kraakbeen voedt. Er kunnen echter gewrichtsaandoeningen ontstaan, onder meer door slijtage, ook wel artrose genoemd. Daarbij wordt onder meer het kraakbeen aangetast, wordt er abnormaal bot aangemaakt in het gewricht en ontstaat er een ontsteking.

Hoe ontstaat artrose?

In sommige gevallen is de oorzaak van artrose onbekend, maar meestal is ze het gevolg van trauma's, gescheurde gewrichtsbanden en gewrichtsafwijkingen. Een gescheurde kniegewrichtsband, ook wel kruisband genoemd, komt vaak voor bij honden. De knie wordt onstabiel en er ontstaan artroseletsels. Een andere gewrichtsafwijking is dysplasie, een ziekte die heupen en ellebogen aantast. Bij heupdysplasie komt het ligament los dat het dijbeen verbindt met het bekken. Daardoor begint het dijbeen abnormaal te bewegen ten opzichte van het bekkenbeen, dat vervormd raakt, waardoor artrose ontstaat. Elleboogdysplasie is dan weer het gevolg van mineralisatie- en/of hechtingsstoornissen in de elleboogbeenderen, waardoor het gewricht onstabiel wordt. Deze ziekten zijn erfelijk en worden bevorderd door een onevenwichtige voeding, met name te weinig calcium- en fosforinname, en door overtraining bij pups.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 09/02/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Heupdysplasie bij honden Geüpdatet op 01/06/2005 - 00h00

Heupdysplasie veroorzaakt artrose bij zeer jonge honden. Hoe vroeger de aandoening wordt gediagnosticeerd, des te sneller ze kan worden behandeld, zodat u uw vriend een goede levenskwaliteit en lange wandelingen met zijn lievelingsbaasje kunt bieden!

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Meer artikels