PUBLICITÉ

Artritis: minder pijnlijk dankzij lichaamsbeweging

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/11/2005 - 00h00
-A +A

Van lichaamsbeweging worden nog voortdurend nieuwe voordelen ontdekt. Ze is niet alleen goed om hart- en vaatziekten en overgewicht te vermijden, maar zou ook spierpijn tegengaan bij senioren.

PUB

Artritispijn is zeer frequent en heeft de neiging om toe te nemen met de leeftijd. Senioren hebben er dan ook vaak last van. Kan ze voorkomen worden? Ja, zo blijkt, en lichaamsbeweging zou daarvoor voldoende zijn. Onderzoekers hebben namelijk het langetermijneffect bestudeerd van hardlopen of een andere aerobicoefening op musculoskelettale pijn. Ze gingen dit na bij meer dan 800 senioren, zowel mannen als vrouwen, die ze gedurende veertien jaar volgden. De proefpersonen werden ingedeeld in twee groepen: diegenen die "altijd al gelopen hebben" en diegenen die "nooit lopen". Elk jaar werd de pijn gemeten tijdens een onderzoek, met behulp van een visuele schaal. De eerste groep was gemiddeld jonger dan de tweede (respectievelijk 62 en 64 jaar) en had ook een lagere Body Mass Index (22,9 tegen 24,2). Lopers hadden wel iets meer breuken: 52 % tegen 48 %. De actievelingen hadden minder last van artritispijn: 35 %, tegen 43 % bij de sedentairen. Tot slot bleek dat regelmatig aerobicoefeningen doen, het risico op spier- of peespijn op hoge leeftijd met 25 % vermindert.Een toch wel aanzienlijke verlaging dus! Deze resultaten moeten wel nog bevestigd worden. Toch kunnen we eens te meer iedereen alleen maar aanmoedigen om regelmatig te bewegen, al is het slechts met matige intensiteit. Zo krijgen sedentaire personen traditioneel de raad om minstens 30 minuten per dag stevig te wandelen, ongeacht hun leeftijd.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/11/2005 - 00h00 Bruce B. et coll., Arthritis Research & Therapy, 7 : 1263-70, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine: slecht voor het hart van de man Geüpdatet op 03/06/2008 - 00h00

Mannen met migraine moeten een goede cardiovasculaire follow-up krijgen omdat ze een verhoogd risico hebben op hartaandoeningen. Bij vrouwen blijkt migraine een weldoende invloed te hebben op het geheugen.

Hoe recidieven van een beroerte voorkomen? Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

Het risico op recidief (nieuwe aanval) van een beroerte is hoog: bijna 1 patiënt op 6 krijgt een nieuwe beroerte binnen 5 jaar na een eerste. Volgens een nieuwe studie is het mogelijk de kans op herseninfarct of -bloeding aanzienlijk te verminderen d...

Meer artikels