PUBLICITÉ

Arteriopathie: lang leve lichaamsbeweging!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 25/03/2003 - 00h00
-A +A

Lichaamsbeweging moet deel uitmaken van de behandeling van arteriopathie, waarbij de slagaders in de benen verstopt raken. Al wie aan arteriopathie lijdt, moet 3 tot 5 keer per week 35 tot 55 minuten wandelen.

PUB

Verschillende studies hebben bewezen dat lichaamsbeweging heilzaam is voor patiënten met arteriële claudicatio van de onderste ledematen (manken door verstopping van de slagaders). Dit symptoom - meer bepaald spierpijn of spierzwakte tijdens het lopen, waardoor de patiënt gedwongen wordt om stil te staan - wordt veroorzaakt door arteriopathie van de onderste ledematen, d.w.z. een vernauwing van de slagaders, meestal door atherosclerose (vorming van atheroomplaque). In het beginstadium van de ziekte voelt de patiënt geen pijn in rust, omdat de spieren nog genoeg zuurstof krijgen. Na een zekere inspanningstijd verhoogt de zuurstofbehoefte echter en kunnen de slagaders niet meer voldoende zuurstof leveren. Er ontstaat krampachtige pijn, meestal in de kuiten, in zeldzamer gevallen in de dijen of de bips, die verdwijnt enkele minuten nadat de patiënt is stilgestaan.

Lichaamsbeweging: een uitstekende behandeling

Uit de resultaten van deze analyse blijkt dat de loopduur zonder manken (claudicatio) met 180 % verbetert. De oefensessie duurde minstens 30 minuten, met minimum 3 sessies per week. Het lopen duurde tot aan de pijndrempel, en de training duurde 6 maanden of meer. In een andere studie verhoogde lichaamsbeweging de loopduur zonder pijn met gemiddeld 150 % (uiterste percentages: 74 % en 230 %). Deze resultaten zijn zonder enige twijfel beter dan die van geneesmiddelentherapie! Farmacologische specialiteiten verbeteren de loopafstand bij arteriopathiepatiënten immers gemiddeld met slechts 20 tot 25 %.

Winst op alle niveaus

Lopen stimuleert de expressie van een vaatfactor, de vascular endothelial growth factor (VEGM), in de kuitspieren, wat de bloedsomloop stimuleert. Lichaamsbeweging verhoogt de vasodilatatie (uitzetting van de bloedvaten) en dus de doorstroming in de spiervaten, verbetert het spiermetabolisme en bevordert de zuurstoftoevoer in de spieren. Er is ook een gunstig effect op de bloedviscositeit, minder ischemie, een betere musculaire biomechanica en een algemeen gunstig effect op het gewicht, de bloeddruk en het koolhydraten- en vetmetabolisme (HDL-cholesterol).

Tot slot moeten alle arteriopathiepatiënten de raad krijgen om 3 tot 5 keer per week 35 tot 55 minuten te wandelen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 25/03/2003 - 00h00 Stewart K.J. et coll., N. Engl. J. Med., 347 : 1941-9, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Teveel cholesterol? Goed eten en goed bewegen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h24

Het cholesterolgehalte is belangrijk. Als het te hoog is, is het een van de grootste risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen. En cardiovasculaire aandoeningen zijn in Westerse landen de belangrijkste doodsoorzaak. Het goede nieuws is dat me...

Lachen is goed voor de slagaders! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

Hypertensie : een raadselachtig syndroom ! Geüpdatet op 21/01/2003 - 00h00

Arteriële hypertensie is een zeer belangrijke risicofactor voor hartlijden. Helaas maakt men zich enkel zorgen als de bloeddruk plots stijgt en een malaise (algemeen ziektegevoel) veroorzaakt.

Meer artikels