PUBLICITÉ

Arseen in rijst: moeten we ons zorgen maken?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/06/2017 - 11h27
-A +A

Niet alle elementen die de planten in de grond opnemen, zijn goed voor onze gezondheid. Zo is het bekend dat arseen door rijst wordt opgenomen. Moeten we er ons zorgen over maken?

PUB

Arseen in rijst

In rijst zit, zo is vastgesteld, arseen  - meer bepaald anorganisch arseen, een stof die in de grond zit. Die stof wordt jammer genoeg niet, of niet gemakkelijk, door het lichaam afgevoerd. De hoeveelheden arseen in rijst zijn natuurlijk te laag om een dodelijke vergiftiging te veroorzaken, maar op langere termijn vergroten ze het risico op kanker, en ze zijn slecht voor de ontwikkeling van het kind.

Meerdere studies tonen aan dat rijst voor de mensen in Europa een reële bron van arseen is. Een kleinschalige studie uit 2016 heeft zelfs aangetoond dat in kindervoeding op basis van rijst hoeveelheden arseen zitten die hoger zijn dan is vastgelegd in de gezondheidsnormen.

In januari 2016 heeft de Europese Unie het toegelaten arseengehalte in voedingswaren al verlaagd tot een niveau dat onschadelijk is voor de gezondheid. De studie waarover sprake is, werd precies een maand na de aanpassing van de wetgeving verricht. We mogen er dus van uitgaan dat het nog ging om voorraden van de periode voor de wet er kwam.

Hoe kunnen we ons beschermen?

Het nieuws is hoe dan ook zorgwekkend, vooral omdat rijst in heel wat gerechten en bereidingen zit, ook als we de typische korrels niet kunnen zien. Enkele tips:

  • Maak u niet te veel zorgen: ook al is het gehalte hoger dan wettelijk is toegestaan, het blijft al bij al bescheiden en er is geen enkel negatief effect op kinderen vastgesteld.
  • Kies voor het klaarmaken van rijst niet voor de techniek van het ‘water-laten-verdampen’. Kook de rijst liever in ruim kokend water, een beetje zoals aardappelen, en giet daarna af en spoel de rijst ook. Zo wordt het arseen samen met het kookvocht afgevoerd.
  • Beperk het aantal levensmiddelen op basis van rijst dat voor baby’s is bestemd, ook als u van borstvoeding overgaat op vaste voeding. Rijst volledig bannen heeft geen zin, maar lees wel de etiketten om zekerheid te hebben…  

U vindt er meer over in ons artikel article over arseen in de voeding.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/06/2017 - 11h27

http://www.nhs.uk/news/2017/05May/Pages/Concerns-about-alleged-harmful-arseen-levels-in-baby-rice-cakes.aspx

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Arsenicum op ons bord! Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h41

De Deense dienst voor Volksgezondheid raadt aan om het gebruik van producten op basis van rijst bij kinderen te beperken. Ze zouden te grote hoeveelheden arseen bevatten. Arseen komt relatief veel voor in onze voeding. Het zit niet alleen in rijst, m...

Rauwkost: voordelen en gevaren Geüpdatet op 10/08/2015 - 17h06

Rauwkost is gezond, luidt het. Het is goed voor de lijn en voor de gezondheid. Dat klopt, maar niet altijd! In deze hete, zomerse periode eten we het liefst van allemaal slaatjes van rauwkost. Als u er goed mee omgaat, kunt u er maximaal voordeel en...

Meer artikels