PUBLICITÉ

Arnica: klein maar nuttig bloempje

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/05/2017 - 15h09
-A +A

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn.

Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas.

Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groeit?

 

PUB

Arnica: een kostbare bloem

Arnica is een mooie plant met gele en oranjekleurige bloemen. Ze groeit vooral in bergachtige streken in Europa en Rusland. Arnica montana wordt al eeuwenlang in diverse toepassingen gebruikt, vooral als pijnverzachtend middel voor letsels die veroorzaakt worden door een slag (blauwe plekken, builen, enz.) of door vermoeide spieren (krampen, stramme spieren, enz.).

De populariteit van arnica is zo groot dat het voortbestaan van de plantensoort op een gegeven ogenblik trouwens in gevaar kwam.Sommige landen hebben nu daarom strikte regels voor de exploitatie door de farmaceutische bedrijven.

De bloem wordt met de hand geplukt in een bepaald stadium van de bloei. Een deel van de bloeiende stengels moet op het terrein achterblijven om het voortbestaan van deze kostbare plantensoort te vrijwaren.
 

Arnica: tegen builen, blauwe plekken en insectenbeten

Arnica verlicht bloeduitstortingen en kneuzingen bij het hele gezin.

Maar vaak zijn kinderen de eerste gebruikers! Kinderen lopen continu blauwe plekken en builen op, op de speelplaats op school, tijdens een fietstocht, op het voetbalveld, en ga zo maar door. Zo’n buil of kneuzing is trouwens een normale en nuttige reactie waarmee het lichaam na een slag of stoot het herstelproces in gang zet.

Maar een toefje zalf op de wonde kan de pijn verzachten en het kwaaltje sneller doen verdwijnen.

In de zomer wordt arnica ook gebruikt om de pijn en de jeuk te verzachten bij muggen- en andere insectenbeten.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/10/2013 - 13h22 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/05/2017 - 15h09

"Le guide VIDAL des plantes qui soignent", uitg. Vidal

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn reisapotheek Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h27

Een ongelukje op reis is altijd mogelijk. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan wanneer u op reis bent, dan kunt u beter alles voorzien en de tijd nemen om na te denken over de inhoud van uw reisapotheek. Wij geven u de basis, die u naargelang...

Aï pijn! De juiste reacties Geüpdatet op 12/08/2008 - 00h00

Als een kind zich bezeert, is het belangrijk om de juiste reflexen te hebben. Maar of het nu om een buil gaat, een bijensteek of een splinter, het is niet altijd gemakkelijk om kalm te reageren als een kind huilt of als je zelf met angst zit!

Het abc van de kwetsuurtjes Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Ziehier enkele basisregels voor de behandeling van kleine kwetsuren. Onthou ze goed, kwestie van flaters en dramatische huilbuien te vermijden.

Meer artikels