PUBLICITÉ

Arganolie: zowel op het bord als op het gelaat

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/02/2007 - 00h00
-A +A

Arganolie is afkomstig van bomen die men alleen in Marokko aantreft. In artisanale bereidingen heeft deze olie eeuwenoude culinaire verdiensten, maar kenners gebruiken de olie ook voor esthetische doeleinden: om rimpels te bestrijden, voor massages, nagels, haar, enz.

PUB

De argania Spinosa is een stekelachtige boom die in Marokko groeit en meer bepaald in het zuid-westen, tussen Essaouira en Agadir.

Voor de keuken

Arganolie wordt artisanaal bereid. Zoals de tradities van de Berbers het willen, wordt de olie geconsumeerd met brood en wordt ze gebruikt bij het bereiden van gerechten, als smaakmaker, in salades, tajines, couscous, bij gegrilde tomaten en pepers, enz.
De olie wordt ook gebruikt voor de bereiding van Amlou, een oppepper die ook een afrodisiacum zou zijn en die men eet met brood. Het is een mengeling van arganolie, amandelpoeder en honing.
De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren (omega-6) die in de juiste dosis goed zijn voor de gezondheid en een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.

Opgelet: deze olie mag niet gemengd worden met azijn, niet verwarmd worden en niet in de koelkast bewaard worden.

Verouderingwerende eigenschappen

Men heeft ook ontdekt dat arganolie verouderingwerende eigenschappen zou hebben. Als ze aangebracht wordt op de huid, zou de olie doeltreffend zijn tegen verouderingsverschijnselen. Daarnaast maakt ze het haar en de nagels sterker. In de Marokkaanse farmacopee wordt dezelfde olie aanbevolen bij acne, kloofjes en brandwonden. Ook bij het wegwerken van de sporen van waterpokken bijvoorbeeld, zou de olie een helend effect hebben.
Vandaag wordt de Marokkaanse olie verwerkt in een aantal verzorgingsproducten van heel wat laboratoria, maar de olie wordt nog altijd 'natuur' gebruikt in de strijd tegen huidveroudering en ook voor de heel droge huid. De olie wordt rechtstreeks aangebracht op de huid, aangewend bij massages of gemengd met het badwater.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/02/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
zara58

arganolie super product voor mijn haar en lichaam.

PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine E, de schoonheidsvitamine Gepubliceerd op 03/10/2014 - 10h51

We hebben alle vitamines nodig om ons lichaam gezond te houden, maar vitamine E onderscheidt zich vooral door haar sterke antioxiderende eigenschappen. Die zijn erg waardevol voor de huid . Waarin vinden we vitamine E en hoe gebruiken we ze?

Wie lente zegt, zegt vitamines... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h32

Sommigen onder ons starten met hun traditionele vitaminekuur, kwestie van hun energie en vitaliteit terug te vinden bij het begin van de lente. Maar waartoe dienen die fameuze vitamines? En in welke producten vind je ze precies terug? Een kort overzi...

Kleine nagelproblemen: oorzaken en remedies Geüpdatet op 28/05/2014 - 11h24

Naast de pathologische nagelaandoeningen - zoals aandoeningen veroorzaakt door een schimmel, ziekte of lichamelijk trauma - bestaan er ook allerlei kleinere nagelproblemen (zachte nagels, brekende nagels, verkleurde nagels, nagels met groeven, enz.)....

Nagels: doe-het-zelf manicure Gepubliceerd op 05/05/2015 - 12h43

Een regelmatig bezoek aan de schoonheidsspecialiste is niet de enige manier om mooie nagels te hebben. U kunt uzelf thuis ook een manicure geven om uw nagels te verzorgen en mooier en sterker te maken.

Meer artikels