Arganolie is afkomstig van bomen die men alleen in Marokko aantreft. In artisanale bereidingen heeft deze olie eeuwenoude culinaire verdiensten, maar kenners gebruiken de olie ook voor esthetische doeleinden: om rimpels te bestrijden, voor massages, nagels, haar, enz.
De argania Spinosa is een stekelachtige boom die in Marokko groeit en meer bepaald in het zuid-westen, tussen Essaouira en Agadir.
Voor de keuken
Arganolie wordt artisanaal bereid. Zoals de tradities van de Berbers het willen, wordt de olie geconsumeerd met brood en wordt ze gebruikt bij het bereiden van gerechten, als smaakmaker, in salades, tajines, couscous, bij gegrilde tomaten en pepers, enz.
De olie wordt ook gebruikt voor de bereiding van Amlou, een oppepper die ook een afrodisiacum zou zijn en die men eet met brood. Het is een mengeling van arganolie, amandelpoeder en honing.
De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren (omega-6) die in de juiste dosis goed zijn voor de gezondheid en een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.
Opgelet: deze olie mag niet gemengd worden met azijn, niet verwarmd worden en niet in de koelkast bewaard worden.
Verouderingwerende eigenschappen
Men heeft ook ontdekt dat arganolie verouderingwerende eigenschappen zou hebben. Als ze aangebracht wordt op de huid, zou de olie doeltreffend zijn tegen verouderingsverschijnselen. Daarnaast maakt ze het haar en de nagels sterker. In de Marokkaanse farmacopee wordt dezelfde olie aanbevolen bij acne, kloofjes en brandwonden. Ook bij het wegwerken van de sporen van waterpokken bijvoorbeeld, zou de olie een helend effect hebben.
Vandaag wordt de Marokkaanse olie verwerkt in een aantal verzorgingsproducten van heel wat laboratoria, maar de olie wordt nog altijd 'natuur' gebruikt in de strijd tegen huidveroudering en ook voor de heel droge huid. De olie wordt rechtstreeks aangebracht op de huid, aangewend bij massages of gemengd met het badwater.