PUBLICITÉ

Arbeidsongevallen in ziekenhuizen: hoe prikongevallen voorkomen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/03/2014 - 13h07
-A +A

Prikongevallen zijn de meest voorkomende arbeidsongevallen in Belgische ziekenhuizen en kunnen infecties veroorzaken bij het ziekenhuispersoneel. Vooral via virussen, zoals hiv, hepatitis B of hepatitis C.

Vaak heeft dit ook aanzienlijke psychische, financiële en juridische gevolgen.

PUB

Prikongevallen: het moet beter!

70 % van alle prikongevallen in ziekenhuizen zou kunnen worden voorkomen door een goede sensibilisering, in combinatie met preventiemaatregelen.

Dat blijkt uit de resultaten van een surveillance die het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) de voorbije jaren organiseerde in de ziekenhuizen. Verpleegkundigen lopen na een prikongeval de meeste kans op hepatitis C.

Belgische ziekenhuizen rapporteren gemiddeld 8,4 prikongevallen per honderd ziekenhuisbedden. Dat betekent dat er zich in alle Belgische algemene ziekenhuizen samen elk jaar 12.000 prikongevallen voordoen.

De meeste gevallen doen zich voor bij verpleegkundigen, zo blijkt uit de ongevallenverslagen. Meer dan 1 op de 3 gevallen is te wijten aan slechte wegwerppraktijken. In 1 op de 10 gevallen wordt het ongeval gemeld door het logistiek personeel (vooral schoonmaakpersoneel), dat gewond is geraakt door een rondslingerende naald. In meer dan 1 op de 10 gevallen gaat het om een besmette patiënt, en het infectierisico is dan ook reëel.

De kans om door een besmette naald hiv te krijgen, bedraagt amper 3 op 1.000. Het risico op hepatitis B is weliswaar 3 op 10, maar bijna al het verpleegkundig personeel is ertegen ingeënt. Het risico op hepatitis C is 3 %, maar deze infectie is veel gevaarlijker. Hepatitis C kan immers ontaarden in leverkanker en levercirrose. Er bestaat geen vaccin tegen, alleen een antivirale behandeling.

Veel meer dan alleen het besmettingsrisico

Prikongevallen kunnen ook op andere vlakken ernstige gevolgen hebben.

Ook al blijven infecties uit, de psychologische druk op de werknemer en zijn familie mag niet onderschat worden. Iemand die zich geprikt heeft met een naald, heeft pas na zes maanden zekerheid over infectie.

Ook financieel eisen dergelijke ongevallen hun tol (serologische tests bij het slachtoffer en de patiënt, regelmatige controles, arbeidsongeschiktheid, antivirale geneesmiddelen enz.).

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 08/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/03/2014 - 13h07

Resultaten van de studie van het WIV "70 % van alle prikongevallen in Belgische ziekenhuizen kan voorkomen worden", 26 juli 2006. Hoge Gezondheidsraad, "Aanbevelingen betreffende de preventie van accidentele contacten met bloed en andere lichaamsvochten in de verzorgingsinstellingen.", mei 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis C: de stille epidemie Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Meer dan de helft van de Belgen weet niet wat hepatitis C is, en de grote meerderheid onderschat de frequentie van deze ziekte. Erger nog: heel wat mensen weten niet hoe ze wordt overgedragen en zijn zich evenmin bewust van risicogedrag.

Risicofactoren van hepatitis C: een stand van zaken Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

De risicofactoren van overdracht van het hepatitis-C-virus (HCV) zijn veranderd. Vóór 1992 werd de besmetting vooral opgelopen door het gebruik van intraveneuze drugs en bloedtransfusies. Nu is de lijst nog langer.

Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u...

Meer artikels