PUBLICITÉ

Appendicitis

Geüpdatet door Medica Press op 09/02/2011 - 14h06
-A +A

PUB

1. Inleiding

De blindedarmontsteking of acute appendicitis komt zeer vaak voor en berust op een plotselinge ontsteking van het wormvormig aanhangsel van de blindedarm. Het is nog steeds twijfelachtig of er ook een chronische appendicitis bestaat. In de meeste gevallen is deze chronische ontsteking een verlegenheidsdiagnose bij onbegrepen buikklachten. In een aantal gevallen gaat het om een plaatselijke ontsteking van het darmslijmvlies (enteritis), een kwaadaardig gezwel of een ontsteking door wormen. De acute appendicitis kan bij iedereen en op elke leeftijd optreden. Bij jonge kinderen en bij bejaarden is de diagnose soms bijzonder moeilijk te stellen. Bij zuigelingen komt slechts zeer zelden acute appendicitis voor. Deze is moeilijk te onderkennen. Bij zwangere vrouwen geeft de acute blindedarmontsteking aanleiding tot verwarring met nierbekkenontsteking. Bij ouderen kan de ontsteking zich voordoen als darmafsluiting. De blindedarm en de appendix kunnen op een ongewone plaats gelegen zijn, wat in geval van ontstekingen tot ongewone lokalisatie van de pijn leidt. Wanneer de appendix achter de blindedarm ligt, ontstaat geen spierverzet van de buikwand. Bij kinderen doet de appendicitis zich soms van het begin af voor als buikvliesontsteking zonder plaatselijke drukpijn op het punt van MacBurney. Wanneer de diagnose eenmaal is gesteld, dient onmiddellijk te worden geopereerd. Als dit niet tijdig gebeurt, breekt het wormvormig aanhangsel door en ontstaat buikvliesontsteking.

2. Oorzaak

De oorzaak is meestal een infectie door bacteriën van de afgesloten holte binnen de appendix. De afsluiting wordt veroorzaakt door een prop ingedikte ontlasting, die fecaalsteen wordt genoemd. Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Door de vorming van ontstekingsvocht zwelt de holte steeds verder op. De wand gaat in versterf (necrose) en breekt korte tijd later door. Niet lang daarna kan zich dan een algemene buikvliesontsteking ontwikkelen.

Initialement publié par Medica Press le 19/02/2003 - 00h00 et mis à jour par Medica Press le 09/02/2011 - 14h06
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acute appendicitis Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Iedereen denkt deze ziekte, die een chirurgische ingreep vereist, te kennen. Toch is ze moeilijk te diagnosticeren. Ziehier enkele aangrijpingspunten.

Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis. Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h27

Diverticulose is een gevolg van de veroudering van de dikke darm en is in ons land sterk verspreid. Als de ziekte niet wordt opgespoord, kan ze evolueren naar diverticulitis. Dat is een complicatie met soms ernstige gevolgen. Aan welke tekenen herken...

Meer artikels