PUBLICITÉ

Appendicitis: ongevaarlijk maar wel dringend te behandelen!

Geüpdatet door Thomas Coucq, gezondheidsjournalist op 30/10/2012 - 09h06
-A +A

Midden in de nacht doet hevige pijn in de onderbuik u in het ziekenhuis belanden …

Appendicitis leidt vaak tot een spoedoperatie.

Maar geen paniek: een appendicitis is goed te verzorgen, als u er tenminste op tijd mee naar de dokter gaat.

PUB

Wat is een appendicitis?

Appendicitis is een ontsteking van de appendix, het wormvormige aanhangsel van de blindedarm die aan het begin van de dikke darm ligt. Een appendicitis of blindedarmontsteking is vaak het gevolg van een obstructie van dit orgaan door een prop ingedikte ontlasting, de fecaalsteen. Maar de ontsteking kan ook vanzelf optreden.

Voor zover geweten, bestaan er geen efficiënte middelen om een appendicitis te voorkomen. Ook eventueel bevorderende factoren zijn niet bekend. Zo zou voeding bijvoorbeeld geen invloed hebben op het ontstaan ervan.

Een appendicitis kan op elke leeftijd optreden, maar komt zelden voor bij kinderen jonger dan drie jaar.

Wat zijn de symptomen van appendicitis?

Een appendicitis manifesteert zich in het begin meestal door een vrij algemene en vage pijn. De volgende 12 tot 24 uur evolueert ze naar felle pijn rechts in de onderbuik. Dergelijke acute appendicitis gaat ook gepaard met braken en lichte koorts.

Als de pijn meerdere uren aanhoudt, neemt u – als dat kan – het best contact op met uw huisarts. Hij kan dan de diagnose stellen en andere mogelijke oorzaken van de buikpijn uitsluiten.

De pijn kan immers diverse oorzaken hebben, zoals een maag-darmontsteking, een urineweginfectie, een cyste in de eierstokken of kolieken. Bij een vermoeden van appendicitis zal de arts u doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dan moet u recht naar de dienst spoedgevallen!

Initialement publié par Thomas Coucq, gezondheidsjournalist le 30/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Thomas Coucq, gezondheidsjournalist le 30/10/2012 - 09h06

Met dank aan dr. Maximilien Thoma, spoedchirurg in de Cliniques universitaires Saint-Luc.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
josiana

hallo,

laparoscopie is niet altijd even efficiënt moet ik zeggen;
mijn zoon werd ook op deze manier behandeld;
Er is een ontsteking opgetreden ;
Eerst weken thuis met lichte koorts , na onderzoek bij de behandelende arts , nog steeds thuis met koorts;
uiteindelijk naar huisarts !!!
Grote paniek !!
Onmiddellijke opname ( bij andere chirurg !)
Twee weken ziekenhuis met constante buikspoeling!!!

PUBLICITÉ
Lees ook
Divertikel van Meckel: een vreemde appendix Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

Ongeveer 2% van de bevolking heeft een divertikel van Meckel. Het is een appendix van de dunne darm dat normaal gezien bij de geboorte verdwijnt. Het manifesteert zich op verschillende manieren. Soms doet het wegens zijn plaats denken aan een appendi...

Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts! Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h20

Pijn in het bekken of de onderbuik komt vaak voor en de meeste vrouwen kunnen erover meespreken. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn. De oorzaken zijn uiteenlopend en moeten mensen ertoe aanzetten een arts te raadplegen.

Acute appendicitis Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Iedereen denkt deze ziekte, die een chirurgische ingreep vereist, te kennen. Toch is ze moeilijk te diagnosticeren. Ziehier enkele aangrijpingspunten.

Ik heb pijn in de onderbuik! Is dat erg, dokter? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h01

Buikpijn is een symptoom dat bij vrouwen zeer vaak voorkomt en dat talrijke aandoeningen aan het licht kan brengen, de een onschuldig, de ander ernstiger. Wat kunnen de belangrijkste oorzaken zijn van pijn in de onderbuik? Wie een aanhoudende pijn in...

Meer artikels