PUBLICITÉ

Apothekers voortaan vergoed voor uitleg over geneesmiddelen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/09/2013 - 11h44
-A +A

U hebt uw apotheker zeker al eens om raad gevraagd. En vaak is dat gouden raad.
Vanaf oktober wordt deze tussenkomst officieel erkend en vergoed door het RIZIV.


PUB

Apothekers zullen astmapatiënten voortaan begeleiden

Voorlopig gaat het enkel om het advies voor astmapatiënten, maar op termijn zullen alle chronische ziekten ervoor in aanmerking komen. Dit is een kleine revolutie.
Hoe werkt het systeem concreet? Als een arts een astmapatiënt voor het eerst een geneesmiddel voorschrijft, kan hij hem ook een begeleidingsgesprek met een apotheker voorschrijven. Die zal ongeveer 20 minuten uittrekken om de patiënt uitleg te geven bij het middel - hoe hij het bijvoorbeeld moet nemen - en om op zijn eventuele vragen te antwoorden. Tijdens een tweede gesprek enkele weken later kunnen dan eventuele problemen of vastgestelde bijwerkingen besproken worden.

 

Gesprekken gratis, maar toch vergoed

De patiënt hoeft voor deze gesprekken niets te betalen. Maar het RIZIV voorziet wel een vergoeding voor de apothekers. Het is trouwens niet nodig dat het begeleidingsgesprek door een arts wordt voorgeschreven; het kan ook op eenvoudige vraag van patiënt plaatsvinden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/09/2013 - 11h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lijd geen pijn in stilte! Geüpdatet op 18/10/2005 - 00h00

4 op de tien Belgen (37 %) lijden aan chronische pijn. Toch vinden de meeste van die patiënten niet snel genoeg de specifieke hulp die ze nodig hebben.

Generische geneesmiddelen: wat verandert er? Geüpdatet op 03/04/2012 - 11h26

De overheid wil het gebruik van generische geneesmiddelen extra stimuleren om de uitgaven in de gezondheidszorg te drukken. Apothekers krijgen voortaan toelating om in bepaalde omstandigheden een ander geneesmiddel te geven als datgene dat door de ar...

Werkt uw apotheker voor u? Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

De apotheker is een belangrijke gezondheidsspecialist, die we gewoonlijk bezoeken voor kleine gezondheidsproblemen, maar soms ook voor ernstige ziekten. Maar maakt u eigenlijk voldoende gebruik van al wat uw apotheker u te bieden heeft?

Meer artikels