PUBLICITÉ

Apothekers verkopen niet-compatibele geneesmiddelen… en dan?

Article créé le 16/04/2012 - 15h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/04/2012 - 15h45
-A +A

Uit een recente enquête van Test-Aankoop blijkt dat meer dan de helft van de apothekers er geen enkel probleem in ziet om ons geneesmiddelen te verkopen waarvan gecombineerd gebruik gevaarlijk kan zijn.

Wat moeten we daaruit besluiten?

PUB

Apothekers leveren niet-compatibele geneesmiddelen af

Laten we allereerst deze onrustwekkende enquête even van naderbij bekijken. Test-Aankoop ging twee keer langs bij 51 apothekers. Bij één van de bezoeken vroegen de medewerkers tegelijk aspirine en een antistollingsmiddel, goed wetend dat gelijktijdig gebruik het bloedingsrisico verhoogt.

Bij het andere bezoek vroegen ze een contraceptiepil en sint-janskruid. Sint-janskruid vermindert echter de werking van de pil en doet het risico op een ongewenste zwangerschap dus stijgen.

 

Apothekers: professionals waarop we moeten kunnen rekenen

Eerste indruk: beide scenario’s zijn volstrekt geloofwaardig. In alle twee de gevallen hebben we te maken met een door een arts voorgeschreven substantie en een andere substantie die afgeleverd wordt zonder voorschrift en vaak achteloos wordt ingenomen.

Sint-janskruid is trouwens een mogelijk nog interessanter voorbeeld, want het gaat om een plant. Het idee dat natuurlijke middelen sowieso ongevaarlijk zijn, is echter nog altijd een zeer hardnekkige misvatting.

Deze enquête heeft dan ook de grote verdienste dat ze ons eraan herinnert dat geneesmiddelen, zelfs vertrouwde en op het eerste gezicht ongevaarlijke, niet altijd zomaar met elkaar gecombineerd mogen worden. En bij geneesmiddelen die afgeleverd worden zonder voorschrift is de apotheker de enige “buffer” tussen de gebruiker en ongewenste en mogelijk gevaarlijke interacties. Het is dus belangrijk om te herinneren aan zijn statuut van gezondheidsprofessional op wie we altijd moeten kunnen rekenen. Helaas is de Test-Aankoop-enquête in dat verband niet erg bemoedigend:

  • 21 apothekers leverden in beide gevallen de twee geneesmiddelen af
  • 22 apothekers reageerden correct in het ene geval, maar niet in het andere
  • slechts 8 apothekers weigerden of stelden in beide gevallen een alternatief voor.

 

Billet initialement publié le 16/04/2012 - 15h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/04/2012 - 15h45
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een kwaliteitslabel voor de parafarmacie! Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Vermageringspillen, voedingssupplementen en plantaardige schoonheidsproducten: ze liggen sinds enige tijd massaal in de apotheekrekken. Om de consument zijn weg te helpen vinden in het aanbod, heeft de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) beslist om e...

Werkt uw apotheker voor u? Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

De apotheker is een belangrijke gezondheidsspecialist, die we gewoonlijk bezoeken voor kleine gezondheidsproblemen, maar soms ook voor ernstige ziekten. Maar maakt u eigenlijk voldoende gebruik van al wat uw apotheker u te bieden heeft?

Een apotheek online - en betrouwbaar! Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

Geneesmiddelen op het internet kopen? Wie dit hoort, denkt meteen aan de vele gevaarlijke namaakgeneesmiddelen en aan de kans om in het buitenland producten te kopen die bij ons niet in de handel verkocht mogen worden. Toch zou het jammer zijn om het...

Meer artikels