PUBLICITÉ

De apotheek van wacht is geen nachtwinkel!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/09/2014 - 09h55
-A +A

Dat is de slogan van de nieuwe sensibiliseringscampagne van de apothekers.

Ze willen daarmee wijzen op de eigenlijke rol van de apotheker van wacht. Al te vaak wordt die namelijk gezien als de eigenaar van een soort nachtwinkel.

PUB

De apothekers van wacht zijn moe!

Wist u dat...

apothekers van wacht geen extra vrije dag krijgen ter compensatie van hun nachtelijke uren.
Als ze van wacht zijn, slapen ze dus! Ze zijn bereid om op te staan, maar dan wel om de continuïteit van de zorgverstrekking te waarborgen, dat wil zeggen om geneesmiddelen af te leveren die dringend genomen moeten worden. Als we ze midden in de nacht uit hun bed bellen, derven ze dus slaap die ze nodig hebben.

De apothekers vinden dat hun wachtdiensten meer en meer door klanten worden gebruikt voor futiele dingen of zaken waarvan de hoogdringendheid betwistbaar is: fopspenen, tandpasta, een wormmiddel voor de hond, tot antirimpelcrèmes toe. Voor dat type producten moeten de apothekers dus in het holst van de nacht opstaan.

Apothekers van wacht: de regels

Als u al eens gebruik gemaakt hebt van de dienst van een apotheker van wacht, weet u het vast: de aangeboden dienst is niet gratis. De apothekers rekenen een extra tarief aan:

  • 5,10 euro, een bedrag dat door het ziekenfonds wordt terugbetaald als het geneesmiddel door een arts is voorgeschreven. Het voorschrift moet de vermelding ‘dringend’ bevatten.
  • Voor alle andere gevallen een wachthonorarium dat vrij bepaald wordt door de apotheker en dat op een goed zichtbare plek moet uithangen. Voor dat bedrag is er dus geen tussenkomst.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/09/2014 - 09h55
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Werkt uw apotheker voor u? Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

De apotheker is een belangrijke gezondheidsspecialist, die we gewoonlijk bezoeken voor kleine gezondheidsproblemen, maar soms ook voor ernstige ziekten. Maar maakt u eigenlijk voldoende gebruik van al wat uw apotheker u te bieden heeft?

Generische geneesmiddelen: wat verandert er? Geüpdatet op 03/04/2012 - 11h26

De overheid wil het gebruik van generische geneesmiddelen extra stimuleren om de uitgaven in de gezondheidszorg te drukken. Apothekers krijgen voortaan toelating om in bepaalde omstandigheden een ander geneesmiddel te geven als datgene dat door de ar...

Meer artikels