PUBLICITÉ

Apart slapen, een goed idee?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 24/09/2012 - 10h37
-A +A

Apart slapen.

Wie het hoort, vermoedt misschien relatieproblemen, maar dat is niet altijd het geval.

Soms kan afzonderlijk slapen de passie weer doen oplaaien en de relatie in stand helpen houden…

PUB

Wanneer is apart slapen een goed idee?

Er bestaat niet één manier om de relatie in stand te houden, er zijn er duizenden. Maar één ding staat vast: wie slecht slaapt, wordt prikkelbaar, angstig en agressief. Een goede slaapkwaliteit is dus cruciaal voor een harmonieuze relatie. En soms blijkt dat de stap om apart te slapen een prima oplossing is.

Het gesnurk van de partner is bijvoorbeeld een reden die vaak wordt aangehaald door koppels die ervoor gekozen hebben apart te slapen. Maar er kunnen ook andere elementen gaan meespelen, zoals verschillende werkuren of een biologische klok die niet verzoenbaar is met die van de partner.

Apart slapen of samen in één bed? Uiteindelijk maakt het weinig uit. Belangrijk is dat de beslissing altijd in wederzijds overleg gebeurt en dat de andere partner niet gefrustreerd raakt. Zoals altijd als je met tweeën bent, zal de oplossing er alleen komen als u met elkaar praat!

Apart slapen? Drie tips om te slagen!

Hebt u beslist om voortaan apart te slapen? Dan moet u absoluut ook bepaalde strategieën uitwerken om de leemtes op te vullen die door deze bijzondere situatie ontstaan.

  • Houd fysiek contact! Een koppel dat niet meer samen slaapt, heeft minder lichamelijk contact, inclusief het fysieke contact dat in de loop van de nacht toevallig en zonder verdere bedoelingen plaatsvindt. Die contacten stimuleren nochtans de aanmaak van het hormoon oxytocine. U zult dus op zoek moeten gaan naar andere gelegenheden om dat knuffel- en liefdeshormoon te stimuleren en overdag wat meer tijd moeten maken voor tedere fysieke contacten.
  • Zet uw bedgesprekken voort. Het moment voor h et slapengaan leent zich vaak voor intieme gesprekken of gedachtewisselingen over de kinderen. Probeer dat ritueel te behouden en ga samen naar bed. Als uw partner is ingeslapen, kunt u dan stilletjes wegsluipen naar uw eigen bed.
  • Blijf verder vrijen. Koppels die niet samen slapen, hebben minder gelegenheden om te vrijen. Het feit van apart te slapen vermindert het seksuele verlangen nochtans niet. In tegendeel zelfs, de regeling kan ook stimulerend werken op de libido. Wees dus inventief en zoek uit hoe u pikante onderonsjes met uw partner kunt organiseren.
Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 24/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 24/09/2012 - 10h37

Met dank aan Patrick Pierre, psychotherapeut en seksuoloog

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder slapen maakt je dik Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegel als gevolg van het slaaptekort.

Meer artikels