PUBLICITÉ

Antwoorden op uw vragen over vogelgriep

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/10/2005 - 00h00
-A +A

Is het risico op een vogelgrieppandemie reëel? Wat moet u hierover weten? Wat moet u praktisch doen? E-gezondheid beantwoordt al uw vragen.

PUB

Vermijd vogelmarkten in het buitenland

Vogelgriep is zeer dodelijk bij vogels: ze decimeert zowat het vogelbestand. Ze wordt veroorzaakt door een virus dat niet aangepast is aan de mens. Vandaar dat er geen menselijke epidemieën zijn vastgesteld. Het honderdtal gevallen dat is opgespoord bij de mens werd namelijk veroorzaakt door rechtstreeks contact met vogels. Meer dan 50 % van de patiënten overleed. Vermijd dus vogelmarkten als u op reis bent in het buitenland.

Laat u inenten tegen griep

Het grootste gevaar is dat het virus muteert om zich aan te passen aan de mens. Dat was het geval bij alle grote pandemieën in de 20ste eeuw, waaronder die van 1917-1918, de fameuze Spaanse griep, die wereldwijd 20 miljoen slachtoffers maakte. Dat risico bestaat als beide virussen - het menselijke virus en het vogelvirus - elkaar ontmoeten in hetzelfde organisme en zich combineren. Vandaar dat er zich idealiter zo veel mogelijk mensen zouden moeten laten inenten tegen menselijke griep. Er bestaat nog een andere reden om zich te laten vaccineren tegen griep: als u bij een pandemie griep krijgt, zal het meteen vaststaan dat het om vogelgriep gaat en zal dit u kostbare tijd doen winnen voor de behandeling.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/10/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Meer artikels